Мозайка – стил и практичност за банята

Строеж - мозайка, баня, предимства

Мозайка за баня – това е стилно и оригинално решение, което позволява оформяне на помещения с различни размери. Продължителният експлоатационен срок и представителен външен вид обуславя популярността ѝ в съвременния свят. Но изборът и полагането на този материал не е лесна задача, тъй като мозайката изисква специална грижа.

Предимства и недостатъци на мозаечната повърхност

Както и всеки друг вид облицовъчен материал, мозайката също има свои предимства и недостатъци. Притежава висока здравина и надеждност. А също е много важно, че мозаечните плочки могат да се използват и в помещения с повишени нива на влажност.

Още едно предимство на тази облицовка е нейната устойчивост на температурни колебания. На съвременния строителен пазар може да избере мозайка с различен размер, форма и цвят.

Благодарение на това всеки може да си закупи именно този материал, който е най-подходящ за дизайна на конкретната баня.

Когато избираме мозайка за баня, трябва да запомним, че се произвежда от различни материали. Всеки от тях си има своите особености. С помощта на тази облицовка може да се оформят не само вертикални и хоризонтални повърхности на помещението, но и отделни елементи на интериора.

Обърнете внимание – малките габарити на отделните елементи позволяват поставяне на неравна повърхност.

Цветът на мозайката се отличава с устойчивост и не избледнява след време. От гледна точка на дизайна, тази облицовка е една от най-интересните. В случай на необходимост малки плочки могат да се комбинират и да се направят от тях различни рисунки.

Но използването на мозайка за баня си има и недостатъци. Основният от тях е трудният монтаж. Този минус се отразява на цената на цялостното решение – поставянето на такава облицовка от майстор, излиза доста скъпо. Цената на самия материал също е висока.

Мозайка в банята – основни видове и характеристики

Подобен облицовъчен материал е прието да се класифицира по разновидност по няколко признака първият от тях е форма. Да разгледаме какви могат да бъдат тези изделия:

  • Квадратни;
  • Правоъгълни;
  • Кръгли;
  • Ромбовидни;

Най-често се използват квадратни и правоъгълни елементи. Мозайката с такава форма е традиционно решение за облицоване на повърхности в банята. Оригинален вариант се смята използване на елементи с неправилна форма.

Важен критерий е материалът, от който е направена мозайката. В този случай съществуват няколко основни варианта. Най-разпространеният е мозайката от керамика. На популярност се радват и стъклените елементи.

Особености на керамичната мозайка

Отличава се с универсалност и невисока цена. Елементите от този материал притежават същите физически и технически характеристики, както и обикновените плочки за баня. Основната разлика в този случай са габаритите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *