Най-подходящите настилки за баня

настилка за баня

Банята е баня едва тогава, когато е достатъчно удобна, практична и чиста. За да бъде всичко това тя обаче е нужно да полагаме определени грижи. Особено, когато говорим за хигиената.

За щастие по традиция банята е изградена от материали, които предполагат тяхното лесно почистване.

Теракот, фаянс, камък, мрамор, мозайка това са все материали, които не само придават на банята добър и изискан вид, но в същото време я правят лесна за почистване имайки предвид гладките повърхности на повечето от тези материали, които се използват в интериора й.

Банята е като свещено място за всеки от нас. Тя е предназначена за усамотение и релакс и заслужава цялото внимание, което можем да й отделим, когато става дума за поддръжка на интериора й.

Банята е място, където трябва да се чувствате добре, като в същото време всичко нужно да бъде под ръка. Едно от най-важните неща е настилката.

От нея зависи не само удобството, но и практичната безопасност. Едва ли някой би искал да се подхлъзне на това място, тъй като няма как да отречем, че това е достатъчно опасно.

Това е причината да отделите достатъчно много внимание именно на подовата настилка в банята, дори това да изисква малко по-големи инвестиции.

Тук ще разгледаме някои от най-популярните типове настилки за баня, които предлагат комфорт и практичност, техните силни и слаби страни.

Керамичен под за баня

Това може да бъде избор на проектант, дизайнер или лично решение. Керамиката е може би един от най-популярните начини да оборудвате банята с комфорт и добър вид.

Керамичните плочки се предлагат в различни размери, шарка и дизайн. Това означава, че те са просто достатъчно съвместими с другите части от интериора на банята.

Поставянето на този тип настилка може да бъде малко по-сложно, отколкото ни се иска и да се наложи да се обърнете към специалист за тази задача. Но ефектът след поставянето им е чудесен.

Междувременно, имайте предвид, че глечираните и твърде гладки плочки могат да бъдат доста хлъзгави, когато се намокрят или когато стъпваме с неподходящи обувки или чехли по тях. Това е и моментът с дилемата практично или изискано.

Затова, в случай, че все пак сте се спрели на керамичен под за баня, изберете такива с не особено гладка повърхност, както и такива, които са с по-малък размер. Те ще ви предпазят по-добре от приплъзване и падане в банята.

Зелената баня

Разбира се, че не говорим за буквално зелена баня, а по-точно за такава, чийто под е съставен от натурални материали. Коркът е такъв.

Предлагат се коркови и водонепропускливи идеи за подова настилка на баня от корк. Той създава топло усещане, тъй като такива са спецификите на самия материал.

Коркът е устойчив и на вода, както и достатъчно удобен, за да бъде използван за частична или цялостна облицовка на пода в банята. Повърхността му е с чудесно сцепление, което не позволява приплъзване.

Често може да се предлага във формата на отделни плочки, за да бъде по-лесен монтажът. Той е материал, създаден от преработено дървесна кора, която премахната от дърветата всъщност израства отново.

Именно това прави този начин „зелен“ и опазващ природата до голяма степен.

В случай, че се спрете на корк за пода на банята си, имайте предвид, че ще бъде наложително да го подменяте през 2-3 години.

Луксът

Ако държите на луксозния вид на банята си, вероятно ще ви допадне идеята с каменни плочи. Те са достъпни в търговската мрежа от различен тип камък.

Гранитът и мраморът са основни, но доста софистицирани идеи за пода на банята. Същото важи и за минералния варовик.

Не особено приятен факт за този тип настилка за баня е, че цената им често е сравнително висока. Въпреки това, ако все пак държите на този тип настилка за банята си, начините да се сдобиете с този тип настилка са лесни.

Най-важното е да внимавате камъкът, който избирате да не бъде полиран.

Причината е, че така той може да създаде опасности от подхлъзване, когато е мокър. Ето защо изберете такъв камък, който разполага с добра текстура и по-груба повърхност.

Минерален варовик

Той, както и други по-меки видове камъни за настилка за баня е чудесно решение за пода на банята. Трябва да е ясно обаче, че плочките от минерален варовик трябва да бъдат обличани на всеки две години с добро средство за запечатване на камък.

По този начин влагата няма да успее да му навреди и ще запази добрите му качества за дълго време.

Запечатването е добра идея дори за по-издръжливите на влага камъни (на всеки 4-5 години), макар и да не е задължително при всички видове.

Това са едни от най-подходящите типове за настилка в банята. Избирайки правилния за нас е добре да премислим сериозно какви са очакванията и нуждите ни, когато става дума за настилката в собствената ни баня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.