Пластмасови панели за баня – лесен и бърз ремонт

Строеж - панели, ремонт, баня

Пластмасовите панели са един от най-популярните материали за стени в банята. Това е много икономичен вариант – панелите струват много по-евтино от всякакви други довършителни материали за баня.

Монтажът няма да представлява проблем, а времевият разход е сравнително малък.

Предимства и недостатъци

Пластмасовите панели са на основата на твърд полинилхлорид, в който се добавя омекотител.

Както и всеки друг материал, ПВЦ панелите имат своите предимства и недостатъци.

Сред предимствата са:

  • Елементарност и простотата за поставяне – панелите лесно се събират и се монтират, затова може да се мине и без помощта на специалисти. За да се постави пластмасов панел е подходяща всякаква повърхност, не се изисква никаква подготовка. И след работа остава малко отпадък – стружки и отрезки от панели.
  • Ниска цена – ако планирате бюджетен ремонт на помещението, ПВЦ-панелите ще са подходящи. Средно тяхната цена е 2 пъти по-ниска от стойността на керамичните плочки.
  • Практичност и надеждност на материала – пластмасовите панели могат многократно да се събират, което е доста удобно при пътувания. Освен това не изгарят на слънце и могат в продължение на доста години да запазят първоначалния си вид;
  • Устойчивост на влага – ПВЦ-панелите не се боят от вода, затова са подходящи и за ремонт на банята;
  • Голямо разнообразие от цветове;

Днес по магазините може да се види голямо разнообразие от пластмасови панели. Материалът може да имитира камък, дърво или дори кожа.

Но ПВЦ- панелите имат редица минуси:

  • Пластмасовите панели не се отнасят към екологичните материали, тъй като се произвеждат с използване на химически вещества. Ако панелите не са с високо качество, също отделят специфична миризма;
  • Отделяне на отровни вещества при пожар;
  • Относително ниска здравина – пластмасовите панели много лесно се подлагат на различни изгаряния. Но за щастие, увредената област лесно може да се замен;

Съвети за избор

Ако сте решили да закупите, насочете вниманието си върху тяхното качество, размери и оформление. Обикновено с височината е много по-лесно, отколкото с ширината, необходимо е ширината на банята да се раздели на ширина един панел.

Що се отнася до качество, то най-добре да се изберат панели, при които има покритие на специален защитен слой от лицева страна.

С този материал ще избегнете най-различни надрасквания, които могат да възникнат при поставяне. А след завършване на монтажа слоят се отстранява.

При избор на цвета на панелите трябва да се ориентираме по своя вкус. Но и в това нещо има някои нюанси, които следва да се отчетат.

Ако банята е с малки размери, по-добре да изберете светли тонове, за да изглежда доста по-просторна. За визуално разширяване на помещението също помагат студените тонове – всички нюанси на синьо и зелено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.