Покритие за подово отопление – как да не допуснем грешка

Строеж - покритие, подово отопление, подово

Подовото отопление е забележително в борбата с теченията, влагата и със студените крака, не е ли истина? Но самото поставяне на подовото отопление не е толкова сложно, колкото правилният подбор на подово покритие.

Важен е не само тактилния комфорт за краката, но и безопасността за здравето, съгласете се.

Затова ви предлагаме да разберете какво може и какво не трябва на тръбите, по които преминава гореща вода или на инфрачервения слой, и какви са възможните последствия.

Системата на подово отопление – грее или създава комфорт?

Първо да напомним, че подовото отопление първоначално е създадено за комфорт, а не като отделен отоплителен елемент.

В различните стандарти се посочва, че температурата на повърхността на пода не трябва да превишава 29 градуса, а за „водния” под не трябва да е повече от 50 градуса.

Повечето производители на подово отопление също предупреждават, че ламинатът не следва да се нагрява на повече от 29.5 градуса. Но температурата на самото подово не е равна на положения ламинат.

И подовото покритие е подходящо само такова с дебелина до 7 мм. Колкото по-дебело е, толкова по-трудно ще пропуска топлина.

А сега – малко физика. От подовото у дома се изисква само едно – да се отдава на всеки квадратен метър повече топлина, отколкото същата площ губи.

Коефициентът на топлопроводимост е различен, и на крайния резултат влияе по свой начин. Така например, теракотът е много по-добър проводник на топлина от паркет и ламинат.

Особено внимателно трябва да избираме подовата настилка, ако подовото е на принципа на парното, с тръби, по които тече гореща вода.

Температурата не е толкова лесно да се регулира. Например, ако случайно прегреете електрическият или инфрачервен под, няма да е трудно да изстине, след като го изключите.

Но водата в тръбите може да остане гореща доста дълго време. А през това време паркетът може окончателно да изгори отвътре.

Но ако подовете във вашия дом са толкова студени, че дори и на килимите е неприятно да се стъпва, тогава подовото  отопление е най-целесъобразния избор за вас.

Ламинат – винаги ли е безопасно?

Ето тук възниква парадокс – повечето производители на ламинат посочват, че не трябва да се използва с подово отопление. Но производителите на последното казват, че може.

Разковничето е, че има ламинат, който е специално предназначен за тази система и неговата топлопровидомост е висока. Това е ламинат със специално означение.

Теракот – най-подходящото покритие за подово отопление

Керамичните плочки са на практика 100% екологични и лесно понасят многобройни цикли на нагряване и охлаждане. Но имат и недостатък, тъй като твърде много топло на краката също не е добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *