Поставяне на ламинат – какво трябва да знаем?

поставяне на ламинат

През последните години все повече намалява употребата и приложението на истинския дървен паркет и все повече хора се насочват към алтврнативата, а именно към ламината. Причината за това е основно в цената.

Докато истинските паркети вече стават нереално скъпи, то ламинатите са наистина изключително конкурентни и позволяват да обзаведете дома си на ниво без да харчите много излишни средства.

Друга причина, която кара много хора да се насочат към ламината е добрия външен вид.

Тъй като повърхността на този тип паркет се декорира с помощта на красива декоративна снимка, върху която се поставя защитен слой, този тип подови настилки на практика могат да изглеждат по всевъзможни начини.

Някои видове ламинат имитират изключително редки и скъпи дървесни видове, с което действително се постигат уникални естетични резултати, каквито с истински паркет са немислими, а да не говорим, че биха стрували нереално много пари.поставяне на ламинат

Има и един много интересен момент при ламинатите, а именно, че има възможност без кой знае какви усилия да си ги поставите сами. Именно за това ще си поговорим на следващите редове.

Как да поставим ламината сами?

Поставянео на ламината без чужда помощ е възможно, но за целта трябва да се подготвите много добре. Не е толкова трудно, просто трябва да спазвате някои прости правила при работата.

Подготовка на помещението

При подготовката на помещението най-напред трябва да започнете с това да изкарат всички мебели от стаята навън. Тя трябва да е разчистена от всичко, което евентуално би могло да ви се пречка наоколо.

Освен това, ще имате нужда от повече свободно пространство и за себе си, тъй като ще ви се налага доста да пълзите и да сядате по пода в процеса на работа.

Когато сте изпразнили всичко от стаята вече идва ред и за почистване.

Задължително трябва да премахнете всички замърсявания, прах, песъчинки и дребни камъчета от пода, защото те могат да попречат на правилното поставяне на ламината.

Хубави е да изметете с метличка, защото това е най-добрия начин за разчистване на пода преди монтажа.

Разопаковане на ламината

Хубаво е при разопаковането на ламината да огледате за някакви дефекти. Ако има нещо нередно по някоя от дъските можете да я оставите за място, на което ще остане скрита под мебелите. Подгответе дъските на удобно място.

Поставяне на подложката

При поставяне на ламиниран паркет върху пода се поставя мека на пипане подложка, която има за цел да намали триенето между подовата настилка и самия под.

На допир тази подложка създава усещането, че е леко гумирана, което е умишлено за да се получи известно сцепление между подложка и ламинат.

Понякога някои специалисти прескачат поставянето на подложката. Един такъв случай може да бъде ако на пода преди това е поставян друг ламинат и новия се инсталира върху него. Важното е при всички положения пода да е изчистен и гладък.

Подготовка на инструментите – от какво се нуждаем и защо?

Необходимите за работа инструменти са само няколко. На първо място се нуждаете от някакъв мазен молив и линийка, с които да можете да маркирате, да отбелязвате и да прекарвате линии по дъските, които ще трябва да се режат.

Втората част от оборудването е ролетка, с помощта на която да измервате точните размери на необходимите за поставянето дъски.

Имайте предвид, че доста често стаите има ръбове от комини и други подобни, които трябва прецизно да се измерят и оформят.

Третата част от оборудването, разбира се, това е едно зеге, с което да се извършва рязането на дъските на ламината. Те се оформят прецизно след като са измерени точно с ролетката и маркирани с молива.

Започване на работата

Започвайки поставянето на ламината е добре да си осигурите цял ден на разположение. Хубаво е да сте наясно, че тази работа може да ви отнеме 5-6 или повече часове, понеже ще има моменти, в които ще се забавяте, дори и ако стаята е с прави и равни стени.

Работата започва когато поставите в ъгъла срещу вратата първата подложка и на около 5 милиметра от стената поставите първата дъска от ламината.

Обикновено специалистите само я поставят, но ако има възможност, то няма да е лошо и да се прикове към пода с пирон.

Разбира се, тук не става дума да обковете целия под, а просто да поставите няколко пирона на стратегически места, които да не позволяват разместване.

Причината, поради която много специалисти в областта отричат поставянето на пирони е, че при промени в обема на ламината продиктувани от температурата и влажността той няма да може да се свива и разширява толкова, колкото му е необходимо.

Именно и за това се оставя този половин сантиметър край стената за да може да се раздува и свива подовата настилка колкото е нужно.

Това не бива да ви притеснява, защото няма да се вижда нито от вас, нито от хората, които посещават дома ви.

Разположение на дъските

При поставяне на ламинат е много важно краищата на дъските от първия ред да не съвпадат съвсем точно с краищата на дъските от втория ред.

Това означава, че ако на първия ред сте започнали с цяла дъска, то на втория трябва да започнете например с половинка за да се получи здрава мозайка от дъски.

Според специалисти, ако на всеки ред се започва с цяла дъска, в края на краищата това би могло да доведе до нежелано разглобяване на ламината и до намалена стабилност на дъските или поне би могло да се получи някакво видимо разместване

След като приключите с подреждането

След като вече сте към края на проекта и сте завършили със задачата да поставите всички дъски от ламинирания паркет по пода, тогава идва ред и на первазите в края.

За да изчислите колко точно са ви необходими като дължина, вие трябва да измерите с ролетка цялото помещение от край до край и така да изчислите колко като брой и дължина трябва да са первазите.

Винаги взимайте малко повече от необходимото. Измерете също така много внимателно и броя на ъглите – колко от тях са външни и колко са вътрешни.

Все пак това е важно за да се получи един идеален завършен външен вид, който да радва окото на всеки.

След като сте приключили

Когато работата по ламината е привършила, можете да помислите вече за неговата поддръжка. Препоръчително е да не стъпвате по него с обувки, защото това ще го състари доста бързо.

Освен това е добре да разполагате с препарат за ламиниран паркет, с който да поддържате доброто му състояние и блясък.

Иначе добре е да знаете, че ламината запазва своя първоначален естетичен вид за около 10 години, което все пак зависи и от експлоатацията и поддръжката.

Ако се грижите за ламината добре, той може да ви служи не само десетилетие, а цял живот.

Comments 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *