Потресаваща дизайнерска иновация – релефни плочки

Строеж - плочки релефни, баня, дейност

Гладката керамика отстъпи място на релефните плочки, които се превърнаха в нова тенденция в оформянето на интериора. Да научим нещо повече за тях.

Скучна гладка стена

Дизайнерите в последно време все по-често правят избор в полза на обема. Колекциите плочки с ефект 3Д са способни да променят обичайното възприятие за керамичната повърхност, издигайки го на ново ниво – самостоятелен обект на дизайна.

За разлика от минималистичните широкоформатни плочки, релефната може да разнообрази и оживи интериора, като добавя различни ритми и динамика.

Природа и геометрия

Обемните плочки са много разнообразни. Често се възпроизвеждат натурални мотиви, например, или вълна. Тази органична повърхност отлично се съчетава с дървените елементи в интериора и идеално подхожда за пространство в стил еко.

Хексагони, триъгълници, ромбове, пиксели в обемен вариант създават ефект на движение. Тъй като плочките в интериора изглеждат самодостатъчно и приковават вниманието към себе си, има смисъл от локално използване, за да не се претовари интериора.

Игра на светлина и сянка

Отдавна от мода не излизат характерните удължени плочки, които имитират размерите на тухли. Но стават все по-обемни – релефните страни на плочките интересно пречупват светлината, която подчертава границите.

В малки жилища обемните плочки следва да се използват внимателно, за да се избегне сложен релеф, който има тенденцията да уморява.

За по-малките помещения са по-подходящи светлите релефни плочки, тъй като могат визуално да разширят пространството. Тъмните напротив, ще изглеждат по-печелившо, като свиват площта на помещението.

Не само банята

За какво купуваме плочки? Традиционно за санитарните възли и за кухнята. Предимствата на обикновените плочки са в това, че могат да се използват във всякакви други помещения, дори в жилищни и в общи зони.

Интересен акцент от релефните плочки, като се декорира каменната зона на плочките имитираща ефектът на каменните гънки.

В извънградско жилище – вила, например, особено актуално ще изглеждат обемни плочки, препращащи към природни мотиви.

Следва да се отбележи, че 3Д-плочките могат да бъдат изготвени не само от керамика, но и от гипс, дърво или полиуретан.

Как да използваме?

Локално

Например, за отделяне на плочките само на една стена – по такъв начин ще я направите акцентираща, останалите стени могат да се облицоват с обикновени плоски плочки.

Размерът има значение

В големите помещения като цяло еднакво добре ще изглеждат както светлите, така и тъмните плочки. Но е важно да се използват и по-големи релефни плочки, за да надробява визуално плоскостта на стените.

От обемните плочки може да се събере голяма геометрична форма и ефективно да се положат на една от стените в голямо помещение с висок таван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.