Прахово боядисване – предимства и недостатъци

Строеж - бои, прахови, въздействие

Днес праховите бои се радват на голяма популярност сред професионалистите. Но далеч не всеки средностатистически българин, дори този, на който често му се налага да боядисва, познава разликата между обикновената боя и праховото боядисване. Какви са предимствата и недостатъците на праховите бои?

Какво представляват?

Праховите бои са изобретени в средата на миналия век, когато строителите изпитват остра нужда от бои с по-добри характеристики.

Целта на учените, работещи в строителната сфера, било създаване на боядисващо вещество, максимално здраво, икономично и екологично чисто. Праховите бои се оказват идеален вариант, отговарят на всички 3 критерии.

Праховите бои са високотехнологични смеси, в състава на които има специални смоли, които попадайки на боядисаната повърхност образуват слой. Тези бои се нанасят с помощта на специални машини или пистолети.

Съществуват 2 вида машини за прахово боядисване – електростатични и трибостатични. И двете работят на принципа на съединяване на частиците сухо вещество с помощта на електрически заряд. Разликата между тези 2 вида е в начина на преобразуване на електричеството.

Видове прахови бои

По начин на образуване на слоя праховите бои следва да се разделят на 2 основни вида:

  1. Термопластични – образуването на слоя става чрез слепването на частици боя, като съставът на практика не се променя. Тези бои са термоустойчиви, но често са разтворими.
  2. Термоактивни – образуването на слоя боя е чрез химическо преобразуване на частиците, като съставът на боята се видоизменя, като я прави достатъчно устойчива на всякакви външни фактори.

По химически състав праховите бои се делят на 3 основни типа:

  1. Епоксидните бои са с доста здрав състав. Отлично предпазват от корозия. Устойчиви са на влага и на химически разтворители, но под въздействие на ултравиолетовите лъчи могат да се изменят;
  2. Полиетерни бои – най-устойчиви са на ултравиолетови лъчи, не са подложени на пигментации. Доста устойчиви са на химически разтворители, но токсични по своя състав;
  3. Епоксидно-полиетерни – алтернатива между първите 2 варианта. Издържат на вредното влияние на слънчевите, ултравиолетови лъчи, почти не са токсични, притежават добри противоударни свойства. Но устойчивостта на влага е силно понижена.

Предимства на праховите бои

Икономичност

На боядисваната повърхност попада толкова боя, колкото е необходима за оптимално боядисване.

Лесна за нанасяне

Технологията на нанасяне е напълно автоматизирана. Също боядисването се улеснява от факта, че не е необходимо предварително да се грундира боядисваната повърхност.

Недостатъци на праховото боядисване

Ето някои от тях:

  • Боядисване е възможно само в затворено помещение и с използване на специализирано оборудване;
  • Не може да се боядиса само част от изделие – драскотина или някакъв друг дефект на покритието;
  • На боядисване подлежат само тези изделия, които издържат на високи температури;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *