Профилактика на покрива

Битумна хидроизолацияПрофилактиката на покрива е нещо, което изобщо не е скъпо, но повечето хора забравят. В резултат това води до много сериозни разходи и до по-сериозна нужда от намеса, а щетите не рядко достигат и във вътрешността на къщата.  Ето какво е нужно да се знае за различните типове покриви.

При покривите с класически керемиди

Класическите керамични керемиди могат да ви служат с десетилетия, но притежават тази особеност, че изискват по-честа поддръжка. Тя е по-скоро рутинна и е добре да се извършва ежегодно.

Става дума за това, че е добре да оглеждате покрива всяка година преди започването на есенно-зимния сезон. Това можете да правите и сами ако покривът ви е обезопасен и ако смятате, че можете да осите отговорност за собствената си безопасност, но ние ви препоръчваме да се доверите на специалистите и да разчитате на тях.

Повикайте някоя фирма, която разбира от ремонт на покриви и така ще можете да сте сигурни, че ако всичко изглежда наред, значи то наистина е.

Проблемите с покрива от класически керамични керемиди са нещо доста обичайно, което се проявява под формата на размествания. Обикновено това става когато е имало тежка зима или когато някой се е качвал на покрива за нещо, например за отпушване на комина.

В такива случаи е възможно дори да се стигне до счупени керемиди, които за щастие могат да бъдат подменени много лесно.

При покривите от битумни керемиди

Когато става дума за покривите покрити с битумни керемиди, то профилактиката там може да се извършва доста по-рядко. Обикновено този тип покривни пластини са изключително здраво и плътно прикрепени една към друга, така че могат да изминат години без да имате каквито и да било оплаквания.

И все пак от време на време трябва да се прави оглед. Това може да бъде веднъж на 2 или 3 години, като е препоръчително огледът да се прави от специалист, който по възможност е поставил керемидите.

Ако той не е на разположение или ако по някаква друга причина не желаете да работите със същата фирма, можете да поискате друга фирма, която се занимава с битумна хидроизолация да огледа покрива ви и да ви уведоми ако има нещо, което  необходимо да се прави.

Понякога битумните керемиди се повреждат, както и всички други и тогава е необходимо една или повече от тях да се подменят. Ако сте в това положени, тогава можете да се успокоите, че това не се прави по някакъв особено сложен начин и е по-скоро рутинна дейност.

И все пак под рутинна не бива да разбирате, че това е ваша работа. По скоро оставете специалистите да си свършат работата и да ви подменят повредените битумни керемиди.

Опитът да спестите пари може да ви излезе доста скъпо от гледна точка на това, че некачествената подмяна от аматьор може да повреди както останалите керемиди, така и да причини течове и други главоболия на самото място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *