Самозалепващо се подово покритие – как да изберем

Строеж - подово покритие, самозалепващо се, нанасяне

За повишаване удобството на монтажа на подовото покритие съвременна тенденция става изготвяне на фрагментите на материала на самозалепваща основа.

Самозалепващите се подови покрития притежават редица предимства, практични са за използване, а цената остава достъпна.

Видове покрития

Днес пазарът на строителни материали предлага следните варианти за организация на самозалепващи покрития:

  • Линолеум;
  • ПВЦ плоскости;
  • Винилово покритие;
  • Ламинат;

Характеристики и особености

Винилово покритие

Виниловото покритие издържа много добре на влага. Неговите влагоустойчиви свойства позволяват използването на изделието в душ кабини, в кухнята или в банята.

Съпътстващи положителни моменти са лекота на грижа за винила: подът от винил лесно се почиства. Самозалепващата плоскост от винил позволява създаване на под, която няма да се хлъзга, дори в случай на голямо количество влага на него.

Освен висока влагоустойчивост такива подове възпрепятстват разпространението на електричен заряд.

Високата здравина на плоскостите позволяват да не се безпокоим относно появата на драскотини, раздувания, например, от преместване или поставяне на тежка мебел.

Подовите винилови плоскости прекрасно поглъщат и шум, който може да осигури тишина и покой у дома.

Тези характеристики удачно се допълват със здравината на тази плоскост. Изделието не става на трески и не променя първоначалните си размери в процеса на експлоатация. Плоскостите могат да допълнят системите за подово отопление.

Ламинат със самозалепваща се лента

Този продукт за подова настилка се отличава с изумителен външен вид, сходен с масива на ценните видове дървесина. Колекциите на самозалепващ се ламинат позволяват избор на оптимален вариант на интериор на подово покритие.

Различните цветове и нюанси позволяват да оформим стаята по собствен вкус.

Съвременните производители се стремят да подобрят характеристиките на ламината, като повишават неговата дълготрайност, устойчивост на износване и на въздействие на влага.

Прозрачният защитен слой от външна страна с използване на алуминиев оксид осигурява устойчивост на механични увреждания – при падане на предмети, триене, местене на мебели или при ходене на токчета.

Актуална особеност на самозалепващият се ламинат е повишаване на неговата влагоустойчивост. Тези подове позволяват полагане на подовото покритие в санитарни помещения – бани.

Но трябва да се има предвид, че изобилието от влага е винаги нежелан момент за цялата конструкция, които съдържат дървесина.

Именно затова специалистите не препоръчват оставянето на течност на ламинат и поддържане на високо ниво на влажност в душ помещенията.

Самозалепващият се ламинат поддържа система от подови отопления, като е лесен за поддържане, не натрупва електростатични заряди и се отличава с елегантен и привлекателен външен вид.

Възможен недостатък на изделието е ниското ниво на поглъщане на шум. Но лесният монтаж и прочие качества на подовото покритие определят неговото разпространение и популярност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *