Санитарен силикон за баня – топ 4 характеристики

Строеж - силикон, уплътнител, баня

Банята по много характеристики се различава от всички помещения у дома. Там се поддържа специфичен микроклимат, основни черти на който са повишената влажност на въздуха и промените в температурата.

Затова за ремонт на банята са необходими специални строителни и довършителни материали, предназначени за помещения с високо ниво на влажност и при променящ се температурен режим.

Това се отнася и за херметизиращите състави, без които не може да се мине при ремонт на банята и санитарния възел. За банята трябва да се избере специален санитарен уплътнител на основата на силикон.

Що за средство е това и как трябва да се използва подробно ще ви разкажем в настоящата статия.

Особености на силиконовия санитарен уплътнител

Основното му предимство е силиконът. Освен това в състава на уплътняващото средство обикновено присъства вещество, което подсилва адхезията, вулканизатор, пластификатор и различни добавки, включително оцветители и фунгициди.

Силиконовият санитарен уплътнител притежава отлични експлоатационни характеристики, а именно:

  1. Устойчивост на ултравиолетова светлина, което позволява използване на повърхности, които се подлагат на въздействие на слънчевите лъчи;
  2. Висока степен на здравина и едновременно добра еластичност – тези свойства санитарният уплътнител дължи на наличието на силикон в своя състав, който се отнася към силициевите органични съединения;
  3. Устойчивост на въздействието на агресивни химикали, които често присъстват в състава на почистващите средства за битова техника;
  4. Съпротивляемост на появата на гъбички, плесени и насекоми – за това свойство на силиконовия уплътнител отговарят специалните фунгицидни добавки;

Силиконов

Качественият санитарен уплътнител не по-малко от половината трябва да се състои от силиконов каучук. В бита обикновено се използва една от двете разновидности на силиконови уплътнители – неутрален и киселинен.

Препоръчително е за обработка на повърхности да се избира неутрален уплътнител. Струва по-скъпо, но е безвреден за човека и на практика няма миризма.

Освен това неутралният силикон прекрасно взаимодейства с всички видове материали, дори с най-деликатните като мрамора. Използва се не само херметизация, но и за слепване на различни елементи.

Прозрачен

Прозрачният силиконов херметик се използва за работа с отделна група материали – прозрачно и полупрозрачно стъкло и плочки. Тъй като днес много популярни са стъклени мивки, душ кабини и т.н., то прозрачните уплътнители са доста търсени.

В банята прозрачен силикон също може да се използва за направа на шевове между фрагменти със стъклена мозайка.

Освен това тази разновидност на силикона се използва за устройство на аквариуми, при поставяне на стъклопакети и прозрачни прегради.

Съвети по избор

При покупка на санитарен силиконов уплътнител задължително проучете неговият състав – около 90% трябва да съставлява силиконов каучук и пълнител. Останалите 10% – това са фунгицидни добавки, пластификатори, катализатори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.