Кога е разрешено да вдигаме шум при ремонтни дейности

Рано или късно всеки от нас е стигал до момента, в който жилището му има нужда от ремонт. Независимо дали това ще бъде мащабен проект, изискващ много време и различни процедури или малък частичен ремонт, винаги е свързано с мобилност и шум.

В случай, че не живеете в самостоятелна сграда, при която шумът не би попречил на останалите съседи, може да се каже, че имате малък проблем, който трябва да се реши разумно.

Никой няма желание да търпи изнервящи шумове, породени от строителни дейности и ремонти, случващи се в съседите на горния или долния етаж. Въпреки това, ремонтът е наложителна дейност, в която всеки от нас може да участва в двете роли – на тези, които правят ремонт или на останалите, които трябва да издържат целия породен от това шум.

На практика правилата са ясни на повечето от нас, които сме минавали през това приключение, наречено ремонт и строителни дейности. В случай, че не сме изобщо наясно с тези процедури ни остава да направим едно много важно нещо.

То е да изберем точната фирма, чиято дейност касае домашните ремонтни дейности и строителни активности. Такъв тип компания, която има достатъчно опит в ремонтните дейности и строежи най-вероятно ще има опит и с регламентираните правила, които касаят тези дейности.

Такъв тип качествена фирма ще бъде много добре запозната с правилата за вдигане на шум по време на ремонти и строителни дейности, както и за процедурите по почистване на отпадъците, създали се от ремонта, както и тяхното правилно извозване.

Нищо не пречи обаче и ние самите да сме абсолютно наясно с правилата, които трябва да се спазват по време на строителни дейности и ремонти, когато не трябва да притесняваме съседите си със създалия се от тези активности шум.

На практика е задължително шумът между 2 и 4 часа следобед да бъде преустановен. Това е правило, конкретизирано от законови разпоредби на всяка община в страната и в случая на територията на град София.

За по-прецизните и желаещи да бъдат в час със този тип изисквания и законови разпоредби съществува и Наредба №1 за обществения ред на територията на Столична община.

Този документ може да бъде открит в интернет сайта на Столичен общински съвет, приета с Решение № 152 по Протокол № 35 от 12.03.2009; отменена в цялост с Решение № 9 от 07.01.2010 по адм. дело № 2397/2009 на Административен съд – София град, потвърдено с Решение № 13574 от 12.11.2010 по адм. дело № 3632/2010 на Върховния административен съд).

В конкретната наредба всеки може да провери и вида и стойността на санкциите, които могат да бъдат наложени на нарушителите на обществения ред, чрез създаване на шум от конкретни строителни и ремонтни дейности.

Тази наредба описва достатъчно добре всички задължения на лицата и фирмите, които са се наели със строителни дейности и ремонти и описва техните задължения, относно спазването на обществения ред, което на практика означава да не се смущават съседите в района на конкретните ремонтни дейности.

Целта на тези правила е да се постигне приветлива градска среда, както и толерантност и разбиране между живеещите в конкретния район лица. На практика конкретната наредба касае всеки тип нарушаване на обществения ред, свързани с вдигането на шум от различни дейности, автомобилни ремонти, търговски дейности, музика и др.

Кога можем всъщност да вдигаме шум, породен от строителни дейности и ремонти?

Както са налични правила, в същото време е ясно, че всяко частно или юридическо лице (фирма) могат да извършват нужните строителни и ремонтни дейности в рамките на строго определени времеви отрязъци от деня.

Има случаи, при които могат да бъдат изисквани конкретни мерки за изолация и намаляване на нивото на шума. В случай, че такива не могат да бъдат осигурени по една или друга причина, лицата и фирмите, които са се заели с подобни дейности са длъжни да правят това от 8 часа сутринта до 14 часа следобед.

Следва период от два часа, през който шумът от строителните дейности и ремонти е абсолютно забранен. След това тези активности могат да бъдат продължени от 16 часа следобед до 22 часа.

От този момент, до 8 сутринта на практика всички строителни и ремонтни дейности, създаващи шум и нарушаващи комфорта и спокойствието на живущите в сградата и района хора са абсолютно забранени забранени.

Тези ограничения за шум от строителни обекти или зони, където се извършва ремонтна работа важат с пълна сила за празничните дни, в които ограничението обхваща цялото денонощие.

Тези правила са крайно важни, тъй като се отнасят не само до законови собственици на конкретните обекти, които се ремонтират. Те важат и за всички останали, които са наематели на конкретно жилище в сграда.

Това са на практика едни от най-важните нормативни наредби, касаещи ограничаването на шума, който е резултат от строителни дейности и ремонти в различни обекти, като жилища, апартаменти, офиси и други административни помещения.

В случай, че сте в ситуация на ремонт или строителни дейности у дома е добре да сте добре запознати с тези правила, за да не стига до нежелани санкции, от които няма нужда.

Ето защо, когато избирате фирма, която да се справи с ремонтите у дома е добре да има ясна комуникация с ръководителите на този процес, за да премине той без нежелани проблеми и да не се стига до притеснения със съседите ви.

Comments 24

 • Забрана за ремонти!Забранява се ремонтни дейности в интервала от 20-8 и 14-16 В работни дни,и събота,неделя и празнични дни!Правилно ли съм разбрал!Моля,актуална информация за 2019г.

  • До колкото имаме информация – няма промяна поне на национално ниво, но това може да варира според общините.

 • събота и неделе може ли да се работи?

 • Нивата на шум трябва да се регулират и през събота и неделя със закон да не се допуска пробиване на бетон с бормашини, вибрационни инструменти по всяко време на деня. От такива машини човек не може да се чуе в апартамента си, камо ли да гледа телевизия …

 • Глава втора
  ОСИГУРЯВАНЕ И ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД

  Чл. 2. (1) На територията на СО се забранява създаването на шум, предизвикан от домашни дейности и от съседи в жилищни сгради, включително за религиозни, политически. производствени, промишлени, строително-монтажни и ремонтни дейности в работни дни в периода от 22.00 до 08.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа.

  (2) в почивните дни дейностите по предходната алинея, създаващи шум, са забранени, освен в случаите на съгласие на засегнатите обитатели.

  (3) На територията на СО се забранява създаването на шум, който нарушава обществения ред или спокойствието на гражданите на обществени места в периода от 22.00 до 08.00 часа.

  Приета с Решение № 676 по Протокол № 61 от 27.09.2018 г., в сила от 1.12.2018 г.

 • Колко време може да траят строително ремонтни дейности, защото в нашя блок вече 5-ти месец се прави ремонт на апартамент?

 • Благодаря на Петър за цитирането на https://sofia.obshtini.bg/doc/3792691 глава втора, чл.2 ал2. където е записано, че в почивните дни тези дейности са забранени.
  Интересно е как се тълкува „съгласието на засегнатите обитатели“ – как се преценява кой е засеганат и кой не е ?

 • Да а като бачкаш нощна смяна и си лягаш 7 сутринта, какво правиш? Спиш 1 час сутринта и 2 часа между 2 и 4 ли ? И като ремонта тече вече 2ра година трябва да се изнесеш или да ги избиеш всичките и да си поспиш в затвора ? Ако някой има 3ти вариант да пише ( бесилка си имам вече) !

  • Върви живей като клошар бе тарикат слабоумен беси се кой знае в каква съборетина живееш тръгнал да се прави на тарикат.

 • Колко време може да траят строително ремонтни дейности, защото в нашя блок вече 5-ти месец се прави ремонт на апартамент?

 • Колко време може да траят строително ремонтни дейности, защото в нашя блок вече 5-ти месец се прави ремонт на апартамент? ???????

 • И при мен е така и вече не се издържа, говорим за тънки стени на панелка и две до три бормашини, работещи едновременно, както и работа от вкъщи.

 • Трябва да се работи от 09ч до 12ч и от 13ч до 17ч 30 макс.

 • Без събота и неделя

 • А ако сградата е частна къща и съседите са в друг двор, какво правим? Какви са регламентите тогава?

 • Сега ще им дъня музика ЦЯЛ ДЕН ЩОМ ИМАТ ПРАВО ДА КЪРТЯТ ОТ 8 СУТРИТА и аз имам права да е..а скапаната държава

 • +1 за без събота и неделя

 • Ще ми се най-накрая да има следните промени:
  -да се променят периодите за забрана на вдигането на шум както следва: 13:00~17:00, 22:00~10:00. Още не мога да разбера с къв акъл в 08:01 ще почнеш да пробиваш с дрелката…;
  -Колкото и да не понасям съседи с дрелки (наистина не понасям), все пак не виждам причина да се забранява събота и неделя, тъй като по-голямата част от хората използват почивните дни за да си свършат работата. Но ако наистина са забранени ще пасувам;
  -общината да държи отговорни всички строежи, които извършват такива дейности в горепосочените периоди на забрана за вдигане на шум;
  -общината и МВР да държат отговорни собствениците на мобилни превозни средства (коли, камиони, най-вече мотоциклети и т.н.), чийто возила вдигат изключително много шум. Отделно, по темата – когато вдигат такъв шум в горепосочините интервали от време;
  ***
  Надявам се някой да види това, което пиша и да го вземе на сериозно, защото законите са правени с причина, но и причините се променят.

 • Нормално ли е в продължение на 4 месеца да се кърти на поразия!? Веднъж им виках полиция защото се качих в 14:40 и викам „какъв е този шум,виж часа“ , а майстора ми вика „Бъркам пЕсък“. Два месеца след това два къртача не спират с паралелно къртене !!!!

 • Къде да подам сигнал за строеж, който е до нас (София -център) и работят събота сутрин, а през седмицата започват работа в 7ч?!
  Благодаря.

 • Мисля, че е нормално сутрин да се почва работа от 10.00 ч.

 • Така написана наредбата е порта в полето, Ганьо само чака да дойде Неделя в осем и цял ден кърти, лопа и трещи,,,и няма сила която да го спре!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *