Шумоизолация на дома – край на шумните съседи

Строеж - шумоизолация, съседи, опасност

Има моменти, когато искаме тишина и спокойствие, а съседите неочаквано нарушават хармонията на уюта – пускат силна мозък, децата плачат, извършват ремонтни дейности по никое време.

Налага се и да слушаме семейни скандали. В подобни моменти започваме да мислим как да се избавим от този дразнещ проблем?

Решение, разбира се, съществува – трябва да повишим нивото на шумоизолация на апартамента, тоест да направим това, за което строителите не са се погрижили.

Как да направим шумоизолация на жилището?

Шумо- и звукоизолация можем да си направим както с помощта на специалисти, така и в зависимост от финансовите ни възможности.

Определяме страничните източници на шум

Първото нещо е да намерим причините за проникване на шум в жилището. Това може да са отвори, пукнатини в стените, гнезда под електрическите контакти, а също и отвори в местата, където излизат канализационните и водопроводните тръби.

Това мероприятие е изключително важно, тъй като изброените дефекти могат да се окажат основните проводници на шум.

Затова в първия етап се откриват дефектите и се отстраняват – отвори, пукнатини, пролуки внимателно се шпакловат. В случай на проверка на гнездата под контактите електричеството се спира, изваждат самите контакти или прекъсвачи.

На освободеното място се слага някакъв звукоизолиращ материал или се замазва с гипс, и накрая розетките се поставят на място.

За отстраняване на отворите на входа на тръбите за отопление трябва да се използва специален силикон, който е с еластична основа.

Звукоизолация на стените

Ако този вариант не ви удовлетворява, трябва да подобрим шумоизолацията на стените. Вариантите са много – в зависимост от вида и цената на приложимите материали.

Главно условие за качествената звукоизолация е вниманието, което се обръща при нейната направа. Първо да разгледаме вариантът за изолация от шумовете на съседите с плоскости от гипсокартон.

Шумоизолация с гипсокартон и минерална вата

Работата започва с изграждане на конструкция, която се прикрепя към тавана и пода, и отстояща от основната стена с 0.5-2 см за последващо запълване със звукоизолиращ материал.

Най-добър пълнител от гледна точка на качество и цена може да се каже, че е минерална вата, която отлично понижава нивото на шум, не гори, няма миризма.

След монтажа на конструкцията към нея се прикрепя гипсокартон, който също притежава звукоизолиращи свойства.

Недостатък на този метод е запрашаването и намаляването на площта на помещението, тъй като допълнителната стена от гипсокартон „изяжда” до 8 см.

Шумоизолация на руло

Това е най-евтиният и най-елементарен начин за шумоизолация, която се закрепва за стената с лепило за тапети. Едно руло шумоизолационен материал може да покрие стена до 7 квадратни метра, и цената ще бъде доста ниска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.