Слънчеви колектори-спестяват ни пари за сметки

слънчеви колектори

Евтината и неизчерпаема слънчева енергия привлича вниманието на все по-широк кръг от хора. До скоро се смяташе, че системите наречени слънчеви колектори са много скъпи и нерентабилни и че инвестицията в тях си е чисто пилеене на средства, които могат да се инвестират в нещо по-доходоносно.

Това погрешно твърдение вече се отхвърля от все повече хора и много домакинства си закупуват и монтират слънчеви колектори. слънчеви колектори

Колко ще ни струва

Технологиите последните години напреднаха много и цените им паднаха значително. В момента на пазара колектор от порядъка на 2-3 квадратни метра може да се намери на цени до 1000 лева.

Кои видове слънчеви колектори са най-разпространени

На нашия пазар най-разпространени са две основни разновидности на тези системи:

Едните са колектори с Heat Pipe тръби. Те са по-ново поколение и са много по ефективни от старите плоски колектори. Изградени са от вакуумни тръби, които съдържат течност, която се нагрява от слънчевите лъчи.

Тръбите осигуряват по голяма ефективна повърхност, която абсорбира слънчевата енергия и поддържат системата ефективна, дори когато слънцето грее под много малък ъгъл.

Технологията Heat Pipe осигурява много ниски топлинни загуби поради което можете да разчитате на топла вода дори в студените зимни месеци.

Естествено ако се случи така, че има няколко поредни облачни или мъгливи дни най-вероятно ще ви се наложи да използвате и електрическа енергия, но като цяло този вид колектори могат да работят целогодишно.

Другия разпространен вид са колектори с термосифон. Те също са изградени от вакуумни тръби, но при тях енергийните загуби са малко по-големи и съответно са по-неефективни през зимните месеци.

Те обаче са по-евтини и това до някъде компенсира недостатъка им. През топлите месеци от годината могат да покриват на 100% нуждите ви от топла вода.

Специалистите изчисляват, че слънчевите колектори намалят сметките ви за ток и парно средно с 40-60 процента.

Сами може да прецените какви сметки плащате и за какъв период от време направената от вас инвестиция ще се възвърне. Обикновено за едно средно домакинство това става в рамките на 1-3 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *