Студени подове у дома – причини и как да се справим

Строеж - студен под, причини, терапия

Мъдрите хора неслучайно съветват да държим краката на топло, тъй като преохлаждането може да стане тласък за развитие на множество заболявания.

Затова и студените подове се превръщат в сериозен проблем, който се решава с дебели килими, плетени чорапи, а понякога и със системи за подгряване. Но като за начало трябва да разберем защо подът е студен.

Студен под в апартамент или къща

Най-често с този проблем се сблъскват хората, които живеят в къща или в апартамент на първия етаж. От голямо значение е какво има под жилището.

Ако подът е в непосредствен контакт с почва, особено при високо ниво на подпочвените води, или се намира над неотопляемо помещение, ниската температура е закономерен резултат.

Но и в блоковете на по-горни етажи подовете също може да са студени.

Това може да се дължи на висока топлопроводимост на пода, няма изолация, а отдолу има железобетонна плоча. Още една причина – съседите от долния етаж не отопляват.

Най-чести причини за студен под и начините за справяне с него

На температурата на пода влияят 3 елемента – обектът под пода, основа или помещение, топлоизолация и самото подово покритие, неговият материал и състояния.

Температурата директно е свързано с нивото на влажност. Понякога причината може да се крие в един от тези фактори, понякога в комбинация.

Студът идва от основата

Подът е разположен твърде близко до студена основа – почва или бетон, а слой изолация липсва между тях или неговата дебелина не е достатъчна.

Особено остро този проблем стои през зимата, когато почвата изстива или това се случва с неотопленият фундамент под къщата.

Проблемът може да се реши като се повдигне пода и се сложи изолация отдолу. За по-добър ефект същото трябва да се направи с избата и с фундаментите.

Под пода е влажно

Този проблем най-често възниква след есенни дъждове, тъй като температурите се понижават и не може да изсъхне. В блокове и кооперации източник на влажност може да бъде теч на канализационни и водопроводни тръби, които минават през мазето.

По горните етажи влага избива, ако съседите за излели нещо отгоре или е по вина на самите стопани.

Студено подово покритие

Ламинатът и керамичните плочки притежават висока степен на топлопроводимост. И през тях топлината лесно отича надолу, особено ако се пренебрегне топлоизолацията на пода.

Освен това тези покрития на допир са студени, за разлика от дървото.

Този проблем може да се разреши с помощта на системите за подово отопление, но е необходимо да се подбират правилно за конкретни условия.

Под топъл под задължително трябва да се сложи качествена топлоизолация, в противен случай няма да се нагрее стаята, а под пода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *