Светодиодно осветление – съвременно решение за баня

Строеж - осветление, съвременно, баня

До преди 15 години осветлението на банята се осигуряваше от една единствена крушка, светеща над вратата. А днес вече можем да направим осветление на практика според всеки вкус и във всякакъв цвят, като по нищо не ограничаваме своята фантазия.

Използваните за тази цел съвременни лампи позволяват да се освети всяко ъгълче на банята. Широко се използват и за организация на местната подсветка в зоните на огледалата, горното общо осветление на банята, да се вградят в мебелите и под окачените тавани.

В последно време много популярна стана декоративната подсветка, която позволява не само успешно да разрешим въпроса със светлинното зониране на банята, но и да придадем необходимия цветови фон на интериора.

И така да създадем уютна атмосфера за вземане на душ и вана след тежък работен ден.

Какви светодиодни лампи да изберем за осветлението на банята?

Светодиодни лампи

Днес като решения за осветлението в банята могат да се използват следните видове лампи:

  • Обикновени крушки;
  • Луминесцентни енергоспестяващи лампи;
  • Халогенови лампи;
  • Светодиодни светлини;

Всяко от тези решения има предимства и недостатъци. Така например, нито едно от осветителните тела не може да се сравни с обикновена крушка по своята цена.

Но въпреки лампите с нажежаема жичка са много по-евтини, консумират повече електроенергия от всички други лампи.

Освен това лампите нагряват много силно, което не позволява да се използват за вграждане, в случай на поставяне на окачени тавани или такива от пластмасови панели.

За сметка на това енергоспестяващите лампи могат с успех да се използват в подобни декоративни тавани. Луминесцентните лампи изразходват 3-5 пъти по-малко, но са няколко пъти по-скъпи от обикновените крушки.

Освен това имат голям минус

Изискват специално обезвреждане, тъй като съдържат живачни пари.

Затова в истински пробив се превърна появата на светодиодните осветителни тела, които имат следните предимства:

  • Много продължителен експлоатационен срок – до 12 години;
  • Светят силно на фона на ниско потребление на енергия – приблизително същата осветимост при потребление на 10 пъти по-малко енергия, отколкото от обикновените крушки;
  • Безопасни са за околната среда, тъй като не съдържат вредни химически вещества;
  • Компактни са и лесни за монтаж;
  • Имат доста висока температура на нагряване;

Както виждате предимствата са много. Сред тях също може да се добави, че осветителните тела работят дори и ако стъклената колба се счупи. Стъклото е само с декоративна функция, а осветлението се осигурява от полупроводникови светодиоди, които светят при счупена стъклена обвивка.

Като съотношение обикновената крушка с мощност от 60 вата се равнява по сила на луминсцентна лампа 15-16 вата и светодиод, който харчи само 10-12 вата. Светлината, която формират и 3-те осветителна тела е около 700 лумена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *