Течни пирони за теракот и фаянс – какво представляват

Строеж - течни пирони, плочки, лепене

Какво е това?

Ако сте чели стари инструкции за поставяне на керамични плочки, може би сте виждали състав на разтвора като смес от казеиново лепило с портланд цимент.

Резултатът бил много добър като здравина и дълготрайност, но самият процес се съпровождал с високо запрашаване, остра миризма на казеиново лепило и силно замърсяване на помещението.

След това дълго и до скоро се използваше специално лепило за плочки, сега се появи възможност за бързо и пълноценно залепване на керамични и бетонни повърхности с течни пирони.

Течните пирони – това е една разновидност на лепилата, които се използват при съединяване на различни детайли при строителни дейности, сред които и облицовка на различни повърхности. Съединенията се получават много здрави, сякаш детайлите са се закрепвали с пирони.

Видове

Сега се използват течни пирони основно 2 вида – водоемулсионни акрилови и неопренови на органични разтворители.

По здравина съединенията почти не отстъпват едно на друго, но има различия според характеристики и възможности на приложение.

Акриловите се произвеждат на водна основа, което означава, че са на практика безопасни. Но тяхното приложение е ограничено, заради слабото противопоставяне на влага.

Този вид течни пирони могат да се използват в достатъчно сухи помещения. При големи колебания в температурите се разпада основата на течните пирони.

Подобни видове пирони повече държат на съединения с порести материали, включително и с пластмаса.

Течните пирони с разтворители запазват своите характеристики при всякакви температури и нива на влажност. Устойчивостта на такова лепило против гъбички е доста добра.

Времето за засъхване е сравнително по-голямо в сравнение с акриловите, а съединяването с повърхността е по-добро. По ниво на екологична безопасност неопреновото лепило е много по-лош вариант от акриловото.

Необходими са повишени мерки за защита от вредното въздействие на изпаренията, които се отделят в рамките на няколко дни.

Здравината на тези 2 вида течни пирони е значително по-висока, отколкото на ПВЦ лепилото.

Те могат здраво да съединяват различни строителни детайли. Може да се лепи керамична плочка и други детайли от различни материали на основа за облицоване, на практика към всякакви неравни повърхности.

При работа по поставяне на керамични плочки с използване на течни пирони трябва да се обръща внимание на основните аспекти при подготовка и провеждане на процеса на работа:

  • Здравина при съединяване на плочката с повърхността;
  • За какви повърхности са разчетени течните пирони – вертикални, хоризонтални, различни;
  • Времето за засъхване и окончателно втвърдяване;
  • Тези лепила не са евтини и затова преди покупка на необходимото количество трябва да се посъветваме със специалисти и продавачи. Те ще ни помогнат да се запознаем с инструкциите за употреба;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *