Теракот или линолеум – какво да сложим в кухнята

Строеж - плочки, линолеум, кухня

Избор на подов материал за кухнята може да бъде достатъчно сложен. На много хора им се иска да проявят дизайнерски талант, и в името на модата да положат съвременни покрития в кухнята: натурален корк, наливни подове с художествени елементи.

Но повечето от тези материали са достатъчно скъпо удоволствие и се отличават с доста сложен монтаж. Освен това как ще реагират в кухнята, където редовно температурата се повишава, както и влажността.

Затова по-далновидните стопани решават да положат в кухнята проверените с времето материали – керамични плочки, теракот, или линолеум.

Кое от тези покрития е най-добро? Ще се опитаме да се ориентираме по този въпрос, като сравним двата материала по най-важните критерии, необходими в сложните условия на кухнята?

Устойчивост на износване

Кухнята е едно от най-посещаваните помещения у дома. Според някои данни, за ден средностатистическата домакиня изминава най-малко по 2 километра напред-назад в кухнята.

За да издържа на такова натоварване подът трябва да е максимално устойчив на износване. В противен случай само след няколко месеца по него ще се появяват места на протъркване и драскотини.

Като цяло, показателят устойчивост на износване на теракота се намира на по-високо ниво, отколкото на линолеума.

За да се появят по плочките надрасквания и протъркани места е необходимо да се положат значителни усилия или плочките да се експлоатират в продължение на десетилетия.

Теракотът се дели по показател устойчивост на износване на няколко класа. За кухнята е желателно с маркировки 3-5 класа.

Градация по показател устойчивост на износване съществува и при линолеумите. При високия клас вече може да става дума за сравнение на устойчивост на износване на плочки и линолеум.

Устойчивост на влага

Второто важно изискване към покритията в кухнята е устойчивост на влага. В това помещение все нещо се вари или се мие, съответно и влажността на въздуха е много висока.

Капките влага във въздуха въздействат на подовото покритие и се отлагат на него. Тъй като вода в кухнята се използва постоянно, то изливането ѝ е често явление.

С други думи, подовото покритие в кухнята трябва да издържа на високата влажност под формата на конденз – да не се раздува, да не се напуква, и да не се деформира.

Линолеумът не поема течност, затова кондензът, влажният въздух и дори излятата течност няма да му навредят. Но ако се случи потоп и вода попадне под него тогава е възможно да се деформира.

Издръжлив на механични въздействия

Линолеумът е материал, чийто външен вид лесно може да се увреди от механични въздействия. По него остават разрези от паднали ножове и вилици, драскотини от котешки нокти или от местене на мебели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *