Топ грешки в дизайна, които „крадат“ пространство

Строеж - пространство, ограничения, правила

Жилището ви изглежда твърде малко, въпреки внушителната квадратура? Възможно е при оформяне на интериора да сте взели няколко неправилни решения.

„Натруфени” стени

Според разпространеното мнение в малка стая стените трябва да бъдат светли и празни. Това твърдение не е съвсем вярно. Стенният декор може и трябва да се използва – но в разумни граници.

Избирайте предмети от интериора в спокойни тонове и монохромна цветова гама, която добре се съчетава с останалия дизайн и не забравяйте за огледалата – те създават усещане за обем.

Неправилен размер на килима

Надявате се да спестите от текстил и затова закупувате килим с малки размери? Не правете това – подобен декор създава усещане за „кутийка за кукли”, визуално свивайки стените.

За малки помещения действа правилото „от обратното” – колкото по-малко е пространството, толкова по-голям трябва да бъде килима.

Щори от пода до тавана

Тежките щори от скъпи тъкани изглеждат красиво, разбира се, и придават елегантност на интериора. Но не добавят обем, превръщайки се в централен елемент на помещението, сякаш поглъщат цялото останало пространство.

Ниски корнизи

Продължавайки темата за устройство на пространството около и на прозорците, следва да напомним, че в малка стая корнизите за щори не трябва да се разполагат нито до тавана, нито точно над прозореца.

В първия случай завесите закриват твърде голяма част от стената, а във втория намаляват самите прозорци и намаляват височината на тавана.

„Кралско” легло

Повечето от нас ще кажат, че имат нужда от легло, което при желание е възможно да легнат най-малко четирима? Ако ви е скъпо свободното пространство, може би е дошло време да започнете нещо по-компактно.

И обърнете внимание на дизайна. За спални помещения със скромни размери не следва да се избират легла с висок гръб. За предпочитане са по-леките, минималистични конструкции, а освободеното пространство може да се украси със стилен декор.

Тъмни стени

Полунощната палитра е добра само за големи жилища с добро осветление. Във всички останали случаи смелият дизайн може да се превърне в пълен провал – тъмните стени създават потискащо усещане за тясна пещера.

Недобре обмислено помещение

При планиране на дизайна на първо място трябва да се замислим за съчетанието на цветове и материали, за разположение на мебелите и декор на стените. Всичко това е разбира се важно, но няма да е излишно на този етап да се планира и осветление.

Ако в стаята рядко попадат слънчеви лъчи, всички бои в нея ще се възприемат няколко тона по-тъмни. Това помещение ще изглежда по-малко, отколкото е всъщност.

Ситуацията се спасява от няколко сценария за изкуствено осветление на различни нива – на тавана в центъра на стаята и по неговия периметър и по стените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *