Циментово мляко – кога и къде се използва

Строеж - циментово мляко, състав, разтвор

В строителството се използват множество материали. Работата с тях изисква специални знания и техники. Един от тези материали е циментовото мляко, което е както производствен отпадък, така и специален разтвор, необходим за работа с различни материали.

Неговото използване не се регламентира от строителните изисквания, затова правилните пропорции зависят само от знанията на майстора.

Понятие, определение, състав и пропорции

Съществуват 2 понятия за циментово мляко:

  1. Водно-циментова смес, която е разредена до течно състояние, без използване на пясък и пълнител. Не съществуват точни пропорции за приготвяне на такива циментови смеси, те се подбират във всяка конкретна ситуация.
  2. При вибриране на железобетонна конструкция се отделя малко течност, това е и циментово мляко. След неговото отделяне е необходимо да се прекрати вибрирането, за да не се разслоява разтвора.

Основа за образуване на млякото може да бъде разтвор от калциев хидроксид, който след полагане на покритието излиза на повърхността и в реакция с въглероден диоксид се преобразува във водонепроницаем слой калциев карбонат.

Също може да се образува от солите на алкалните метали, които се съдържат в бетона, пепелни отпадъци от електроцентрали или от други добавяни в бетон примеси.

При създаване на водно-циментов разтвор основата взаимодейства с другите вещества в сместа и при излизане на въздуха под въздействие на въглероден диоксид се карбонизира. Още една причина за образуването на циментово мляко може да е неправилното използване на вода в разтвора.

Слоят пречи на адхезията на бетонната основа и на материалите за ремонтни работи. Млякото трябва да се премахне, в противен случай само ще се отдели, и ще изпадне заедно с боята.

Вместо монолит се получават 3 слоя материал, което намалява очакваната здравина с 2 пъти. Всеки слой приема натоварването отделно, а не като единно цяло.

Ако се отделя твърде много течност, това означава, че е нарушен водно-циментовия баланс или количеството на компонентите.

Приложение

Циментовото мляко се използва като:

  • Закрепващо повърхността, когато е необходима защита на каменната повърхност от въздействието на външната среда;
  • Защита от корозия на вътрешната част на метални съдове;
  • Съставляваща циментова част на лек фундамент от гранулирана шлака или керамзит в съотношение цимент вода 1 към 2;
  • Първи етап при използване на помпи за бетон

Циментовото мляко е продукт, който се отделя от водно-циментовата смес след нейното полагане.

Образува се на повърхността на покритието като мембрана, която възпрепятства монолитното съединение на основа и декоративно покритие, от което и здравината на конструкцията намалява.

Това ни дава основание да заключим, че циментовото мляко има 2 лица. В някои случаи е вредно и признак на грешка, друг полезно като при помпите за бетон, при които първо се излива циментово мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.