Вентилация за баня и тоалетна – какви са особеностите

Строеж - вентилация, особености, опасности

Санитарен възел – това е помещение с висока влажност, а в банята често се образува конденз от високата температура на водата по време на къпане.

За да остават сухи стените, пода и тавана, е важно добре да се проветрява помещението, в противен случай ще започне да се развива плесен.

В такъв случай престоят в санитарния възел ще бъде не само неприятно, но и опасно.

Ако направим правилно вентилационна система, можем да се избавим от неприятните последствия на нейното отсъствие.

Особености

Всяко помещение у дома трябва да бъде не само годно за обитаване, но и да се използва комфортно.

Така например, ако в стаята няма прозорци, то въздухът там ще бъде спарен, а това ще способства за развитие на патогенни микроорганизми, и човек, който живее там, постоянно ще бъде боледува.

Не по-малко важно е да се погрижим, престоят под душа да бъде комфортен. Санитарният възел може да бъде както съвместен, така и разделен, което предполага различно устройство на вентилация.

Аспирацията за баня и тоалетна трябва ефективно да се справя със своята задача като осигурява интензивен обмен на въздух и постоянство в температурата на помещенията.

Вентилацията е особено важна в тези условия, където влажността е висока. Постоянният контакт с вода разрушава всяко покритие за стени, под или таван и предизвиква поява на нежелани микроорганизми, които пагубно се отразяват на здравето на човека.

В тоалетната вентилацията е необходима за ефективно отстраняване на неприятна миризма, което е особено важно за това помещение, особено при условия на апартамент

Да се погрижим за системата за вентилиране можем и сами или с помощта на професионалисти.

Видове

Като се изхожда от различни конфигурации на вентилацията у дома, нейните габарити, има няколко варианта.

Най-простият това е естествената вентилация, която се залага в процеса на строителство на жилището, но при желание може да се направи допълнителна и да се модернизира.

Подобна система помага за придвижването на въздушните маси, като ги обновява ефективно вътре в помещенията, като не се изисква поставяне на електрическо оборудване.

Принципът на нейната работа се състои в това, че отгоре на стаята се поставят въздуховоди, които водят към покрива, горещият въздух в помещенията се вдига и попада в тези тайни пътища, благодарение на разликата в температурите.

Този принцип е с название конвекция и работи достатъчно ефективно, ако у дома или навън температурата е различна.

Ако естествената вентилация работи неефективно и е целесъобразно да се използва подсилен вариант.

Принудителната вентилация предполага използване на електрически уред във вид на вентилатор.

Най-познатият вариант за всички нас това е електрическият вентилатор, при избора на който трябва да се отчитат параметрите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *