Подмяна на дограма – кога е редно да я направим

подмяна на дограмата

По всеки въпрос, за който се замислим, съществуват редица градски легенди, които се надпреварват коя е по-достоверна. Както най-често се случва обаче, в никоя от тях няма достатъчно истина за да се вземе на сериозно.

Една от най-разпространените е свързана с тъй наречената подмяна на дограма. Тя твърди, че врати и прозорци трябва да се подменят на всеки десетина години, което на фона на техните цени е просто нещо невъзможно.

По-голямата част от българите успяват да подменят тази част от имуществото си само и единствено благодарение на огромни кредити.

В последствие те ги изплащат с години, като дори и по този начин мнозина не могат да се справят с разхода и задълженията си към банките.подмяна на дограмата

Колко често трябва да се извършва подмяна

Отговорът на този въпрос вероятно ще ви хареса, защото той е само един – никога. Веднъж поставена, качествената алуминиева или PVC дограма би трябвало да ви служи за постоянно.

Единственото необходимо условие от ваша страна е да извършвате рутинна поддръжка от време на време.

И все пак, всички врати и прозорци си имат някои части, които се нуждаят от поддръжка, а в някои случаи дори и от подмяна. Тук обаче е важно да подчертаем, че става дума за отделни елементи, а не за цяла врата или прозорец.

Уплътненията

Обикновено първата част, която се нуждае от подмяна са гумените уплътнения. Те постепенно остаряват и се захабяват, особено под влияние на горещите слънчеви лъчи през лятото и ниски температури през зимата.

С времето те започват все по-трудно да удържат на силни валежи и започват да се забелязват малки протичания, които с времето се засилват.

Подмяната на гумените уплътнения трябва да се извърши от специалист. Това е един наистина разумен и не скъп ремонт, който може да удължи значително живота на вашите врати и прозорци.

Обърнете внимание, че ако има теч, това не е проблем на самата конструкция, а именно на тези тънки гумени лайсни край стъклото.

Механизмите за отваряне и затваряне

Тъй като са по-сложно устроени, механизмите за отваряне и затваряне на вратите и прозорците са по-податливи на различни повреди.

Те обаче могат лесно да се коригират от опитен специалист. Това означава, че ако нещо се счупи или размести не бива да изпадате в паника.

Бихте могли просто да потърсите майстор, който да се погрижи за проблема. Ако стъклопакетът е все още в гаранция, тогава трябва да повикате хора от фирмата, която го е монтирала.

Ако ли не, бихте могли да се обърнете към всеки един специалист.

Подмяна на дограма само в краен случай

За да се наложи подмяна на дограма – алуминиева или PVC, тя трябва да има някакъв наистина много сериозен проблем, който да се простира извън уплътненията и механизма за затваряне.

Това могат да са някакви сериозни изкривявания например, което обаче е много голяма рядкост.

При всички положения, независимо от проблема, трябва да запазите спокойствие и да се свържете с фирма, която се занимава с този тип ремонти и поддръжка на врати и прозорци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *