Втвърдяване на бетона – колко време е необходимо

Строеж - бетон, втвърдяване, правила

Днес бетонът се превърна в основния материал за строителство. Най-често се използва при изграждането на жилищни сгради, производствени обекти, тъй като е най-достъпен, практичен и траен.

Но при започване на работа с този материал времето за втвърдяване на бетона е актуален въпрос както никога.

От какво зависи?

Процесът на втвърдяване на бетона продължава в границите от 1 до 28 календарни дни, много зависи от цимента, който се използва при работа.

Химическият процес изглежда по следния начин – минералите в бетона се преобразуват в калиев хидросиликат. За да бъде материалът здрав, да не се троши и да не напуква, е необходимо системно да се пръска с вода.

Втвърдяващият се бетон е капризен. Бързото втвърдяване се обуславя от няколко компонента – температура, влажност, дебелина на слоя, трамбоване и т.н.

Стадии на засъхване

Етапи – например, за фундамент

Периодът на пълно втвърдяване на цимента не е толкова голям. Достатъчно е едно денонощие след наливането, и настъпва пълно втвърдяване на материала. Но основна роля все пак играе температурата на въздуха, при която се излива фундаментът.

След 2 часа бетонът засъхва след затваряне на циментовата смес с вода при температура около 20 градуса. Краят на засъхването настъпва след 2 часа. За намаляване на времето на засъхване помагат специални добавки.

Периодът на втвърдяване на няколко марки бетон:

  • Срок на засъхване на М200 – 2-2.5 часа;
  • Срок на засъхване на М300 – 1.5-2 часа;
  • М400 – 1-2 часа

Етап на втвърдяване

С други думи етап на хидратация в период, когато активното действие на втвърдяване на фундамента – изпарение на влагата от циментобетона.

Процесът на хидратация завършва преждевременно при прекалено голямо изпарение на влага. А това на свой ред действа неблагоприятно на качеството и на здравината на материала.

С друг интервал от време втвърдяването на фундамента с изискуемия обем вода са 1.5-2 седмици.

Срок на пълно втвърдяване на бетона на някои марки:

М200 – от 14 до 18 дни;

М400 – от 7 до 14 дни;

Важно е да се знае, че продължителността на втвърдяване на бетона в кофража трябва да продължи не по-малко от седмица, преди да се разреши сваляне, за да не се наруши конструкцията.

Но не трябва да се забравя, че периодът на засъхване зависи от марката цимент.

Сезонност на работата

Колко време е необходимо на бетона да изсъхне при 30 градуса? Естествено благодарение на високите температури циментовата смес втвърдява по-бързо, но това може да се отрази неблагоприятно на здравината.

Интензивното изпарение на влага от бетона е причина за спиране на хидратацията, а също понижава неговата дълготрайност. При 30 градуса температура циментобетонът започва да втвърдява около час след неговото наливане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *