Отпушване на шахти – как се прави

Отпушване на шахти и канали в София от MegaVik.comАко смятате, че ВиК инсталацията ви се ограничава само в рамките на дома, значи сте в голяма заблуда. Понякога най-големите проблеми могат да се появят извън блока или къщата ви, каквито се оказват тези с отпушване на шахти от канализацията.

В настоящата статия ще се опитаме да ви разкажем какво да правите, ако се сблъскате с проблем със запушване на шахта и какво може да направите преди да потърсите професионална помощ.

Какво представляват шахтите

За мнозина това понятие е твърде общо до степен, че нямат идея какво се крие зад тази дума. Шахтата, в зависимост дали се намира в имота или извън него, най-общо има функциите да приюти различни измервателни уреди, като водомери или спирателни кранове.

В тази връзка се изграждат специални помещения, които подлежат на специфични изисквания. Наводняването на тези структурни обекти е опасно и подлежи на незабавен ремонт.

При опасения, че има теч или наводнение, в случаите в които имате достъп трябва да направите оглед, за да оцените ситуацията. За да ограничите щетите е нужно веднага да спрете водата, посредством предвидените за целта спирателни кранове.

Отпушване на шахти – какво е важно

След като сте спрели водата, може да огледате тръбите и връзките между тях, за да се опитате да установите причината за теча. Това не винаги е лесно, защото както знаете тръбите са добре скрити зад стените, а в някои случаи преминават през подовете.

Ако не може да намерите какво причинява проблема е задължително да се консултирате с професионална ВиК фирма в сферата на водопроводните услуги. Нашите партньори от MegaViк могат да се похвалят и с дългогодишен опит и хиляди ремонти на територията на София.

Ако шахтата е външна и проблемът касае свързването на големи тръби, то и щетите са в много по-големи размери. Външните шахти са особено уязвими през зимата, когато рискът от замръзване на водата и последващо пукане на тръбите е много по-голям.

Един опитен специалист може да прецени какво е довело до аварията и как може да се ремонтира по най-бързия начин. По време на огледа и ремонта се издават и предписания, ако при изграждането на кухината не са били спазени всички нормативни препоръки.

След като притокът на вода е ограничен, се налага изпомпването на водата. Това може да е доста трудно. На помощ идват специални помпи, които наистина с лекота се справят с тази задача.

Какво може да направите за да избегнете този тип ВиК аварии

Както всяка инсталация и при този тип е нужна известна поддръжка, за да може да работи както е предвидено. Ето няколко препоръки, които ще ви бъдат от полза:

  1. Почиствайте шахтата периодично. Натрупването на боклуци върху капака води до пропадане на една част от тях вътре. Погрижете се капакът да е плътно затворен, за да може да избегнете именно това.
  2. Спукванията през зимата могат да бъдат избегнати, ако тръбите не са изолирани. Ако това не е направено при изграждането, може и сами да положите нужната изолация, за да сте сигурни, че сте направили всичко нужно.
  3. Не забравяйте, че всеки елемент от вашата ВиК инсталация си има определен период, в който може да се ползва безпроблемно. Дребни детайли могат да причинят големи поражения.

Това, че новите ви тръби са с гаранция 20 години не означава, че не трябва да проверявате гумените уплътнения, защото при тях експлоатационният период е значително по-малък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *