Приставки за пестене на вода – защо са необходими

Строеж - спестяване, аератор, причини

Средният жител на Западна Европа потребява около 230 литра вода в денонощие, а средният на София – около 350 литра. Нима богатите западноевропейци по-рядко се къпят и мият чинии?

Съвсем не, всъщност как да пестят вода, без да вредят на собствения си комфорт. За намаляване на потреблението на вода могат да се използват специални приставки за икономия на вода за смесители и душове.

Те позволяват да се понижи разходът на вода  с 20-70% и това съвсем не е магия, а елементарна физика.

Само до преди няколко години ефективността на водоспестяващите приставки бе под въпрос, заради множеството евтини устройства на пазара, които не оправдаваха своето предназначение.

Днес ситуацията кардинално се промени. Качествените приставки по магазините са много – остава само да се научим да правим правилен избор.

Принцип на работа на приставките за спестяване на вода

Всеки от нас поне веднъж е държал маркуч с вода и знае, че когато прикрие с пръст отвора, то може да получи насочена струя вода с достатъчно силно налягане.

Ако пуснем пръста пропускателната способност се увеличава, а налягането намалява. На подобен елементарен принцип са най-обикновените ограничители за вода.

Това оборудване се появява относително неотдавна, но така и не се възприе, тъй като слагането му означавало по-ниско налягане на водата, а това е неудобно.

Днес, когато стане въпрос за спестяващи вода приставки, се предполагат приставки-аератори. Водата, преминавайки през тях, се разбива на множество тънки струи и се насища с въздух, а на изхода се получава цял воден поток.

Количеството вода е почти 2 пъти по-малко, отколкото без приставка, но не може да се усети. Потокът остава комфортен за провеждане на хигиенни процедури и миене на съдове.

Това се случва, заради повишаване на кръвното и увеличаване на обема на вода с мехурчета въздух. Потребителят не усеща понижаването на налягането на водата. Има и приставки, които просто разбиват потока вода, но не го насищат с въздух.

Приставката има достатъчно малки размери, по форма напомня на пръстен, който се навива на изхода на смесителя. Вътре в него има няколко фини мрежи, а понякога и филтър за допълнително пречистване на водата.

Корпусът на приставката се произвежда от различни материали – най-евтините са пластмасовите аератори, най-скъпите и дълготрайни – керамични и бронзови.

Начинът на поставяне на приставката е също толкова прост, колкото и принципът на действие.

Тип поток на водата

Основен елемент на спестяващият вода апарат е мрежа, отворите на която формират 3-те разновидности на потока:

  • С аериране – отчасти напомня на газиране, поради насищане с мехурчета въздух на водата;
  • Ламинарен – потокът не е разсеян. Мрежата се състои от малки пити, които за разрика от първия представител, не насищат потока на водата с въздух;
  • Приставки от типа спрей;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *