4 недостатъка на камините

камина

Винаги когато се изобразяват картини или когато се рисуват картички с топла и весела домашна обстановка по време на коледните празници, неделима част от пейзажа е домашната камина.

Тя носи нещо повече от топлина, а именно емоция, която трудно може да се опише или сравни с нещо друго. Тя си има обаче и няколко недостатъка, които е добре да си припомним.

камина

Отделя специфична миризма

Камината може и да е много романтична гледка, която да предложи незабравими моменти за всички, които са се събрали около нея, но си има и отрицателните страни.

Един от най-големите ѝ недостатъци и това, че дрехите на всички в помещението попиват специфична миризма на изгоряло дърво, която далеч не е толкова приятна, колкото звучи.

Този малко тежък аромат може да бъде доста траен и да остане пропита в меката мебел дори и дни след като огнището не е използвано.

Въпреки това, постепенно тя отминава, поне докато не се наложи да се пали огън отново;

Не може да поддържа желаната температура

Ако търсите начин, по който да поддържате постоянна и приятна температура у дома, огънят не е подходящото решение.

Той може за кратко да направи стаята изключително топла, след което с поставяне на палети тази температура може да се поддържа.

Когато обаче дойде време да си лягате, огънят няма как да бъде оставен без надзор. Така на сутринта къщата ще е вече изстинала и помещенията далеч няма да ви се струват толкова приятни и уютни;

Поддръжката на камините не е евтина

Имайки предвид колко много ресурс изисква закупуването на палети, за почистване и други подобни, камините далеч не са толкова евтини, колкото ви се струва.

Както споменахме малко по-рано, тя отделя специфична миризма, което изисква повече поддръжка и по-често пране на текстилните тъкани.

В това число влизат кувертюри, пердета, дрехи, килими и много други. Разбира се, това в никакъв случай не е задължително, но все пак е важна подробност ако искате в дома ви да се усеща свежест;

Носи известни рискове

Ползването на камина е малко по-рисковано, отколкото е отоплението с други източници.

Така например, в сравнение с климатиците, тя може да бъде в пъти по-опасна, като при невнимание лесно може да се възпламенят близки предмети, подови настилки и други.

Това изисква да има винаги хора в близост и огънят да не се оставя без надзор, дори и ако са взети всички необходими мерки.

Да не говорим за това, че при запушване на комина помещенията лесно могат да се задимят, което също е много опасно;

И все пак има романтика

Независимо от всички свои недостатъци, огнището в една дневна стая би могло да донесе безценни моменти и много емоции на всички, които са се събрали около него.

Това е дълбоко вкоренено в нашата човешка същност и независимо от минусите, винаги ще има хора, които ще мечтаят да оборудват дома си по точно този начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *