4 недостатъка на камините

камина

Винаги когато се изобразяват картини или когато се рисуват картички с топла и весела домашна обстановка по време на коледните празници, неделима част от пейзажа е домашната камина.

Тя носи нещо повече от топлина, а именно емоция, която трудно може да се опише или сравни с нещо друго. Тя си има обаче и няколко недостатъка, които е добре да си припомним.

камина

Отделя специфична миризма

Камината може и да е много романтична гледка, която да предложи незабравими моменти за всички, които са се събрали около нея, но си има и отрицателните страни.

Един от най-големите ѝ недостатъци и това, че дрехите на всички в помещението попиват специфична миризма на изгоряло дърво, която далеч не е толкова приятна, колкото звучи.

Този малко тежък аромат може да бъде доста траен и да остане пропита в меката мебел дори и дни след като огнището не е използвано.

Въпреки това, постепенно тя отминава, поне докато не се наложи да се пали огън отново;

Не може да поддържа желаната температура

Ако търсите начин, по който да поддържате постоянна и приятна температура у дома, огънят не е подходящото решение.

Той може за кратко да направи стаята изключително топла, след което с поставяне на палети тази температура може да се поддържа.

Когато обаче дойде време да си лягате, огънят няма как да бъде оставен без надзор. Така на сутринта къщата ще е вече изстинала и помещенията далеч няма да ви се струват толкова приятни и уютни;

Поддръжката на камините не е евтина

Имайки предвид колко много ресурс изисква закупуването на палети, за почистване и други подобни, камините далеч не са толкова евтини, колкото ви се струва.

Както споменахме малко по-рано, тя отделя специфична миризма, което изисква повече поддръжка и по-често пране на текстилните тъкани.

В това число влизат кувертюри, пердета, дрехи, килими и много други. Разбира се, това в никакъв случай не е задължително, но все пак е важна подробност ако искате в дома ви да се усеща свежест;

Носи известни рискове

Ползването на камина е малко по-рисковано, отколкото е отоплението с други източници.

Така например, в сравнение с климатиците, тя може да бъде в пъти по-опасна, като при невнимание лесно може да се възпламенят близки предмети, подови настилки и други.

Това изисква да има винаги хора в близост и огънят да не се оставя без надзор, дори и ако са взети всички необходими мерки.

Да не говорим за това, че при запушване на комина помещенията лесно могат да се задимят, което също е много опасно;

И все пак има романтика

Независимо от всички свои недостатъци, огнището в една дневна стая би могло да донесе безценни моменти и много емоции на всички, които са се събрали около него.

Това е дълбоко вкоренено в нашата човешка същност и независимо от минусите, винаги ще има хора, които ще мечтаят да оборудват дома си по точно този начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.