5 начин как да спестим електроенергия

как да спестим електроенергия

Разходът за електроенергия се счита за основен във всяко едно българско домакинство. Това е масово явление, но хората не се замислят, че сметките им могат да се свият драстично, и то без да правят кой знае какво.

Ето няколко важни момента при пестенето на електроенергия, които могат да ви направят доста по-икономични и да ви спестят не малко пари.как да спестим електроенергия

Перете дрехите на бърза програма

Прането на дрехите е добре да се прави само когато пералнята вече е добре заредена с мръсни дрехи. Ненужно е да я пускате за всеки чифт дънки по отделно.

Имайте предвид, че това е едно от основните пера във вашия семеен бюджет. Ако се справите с този разход, ще имате далеч по-малки сметки за ток в края на месеца;

Използвайте климатика само при необходимост

Повечето хора са се разглезили в една непонятно висока степен и са се изнежили до там, че вече пускат климатичната инсталация когато времето съвсем не го изисква.

Не е необходимо във вашия дом да бъде винаги 22 градуса. Може да е по-хладно или по-топло, а от вашето тяло се очаква да се адаптира успешно към условията.

Така например, на 17 градуса не е необходимо да пускате отопление, така както е излишно да се охлаждате и когато навън е 24 или 25 градуса;

Поставете бойлер и хладилник от висок енергиен клас

Най-сериозните потребители на ел енергия в едно жилище се именно бойлерът и хладилникът. Те се нуждаят от повече ток, тъй като работят по-интензивно.

Правилният избор на бойлер може да свали много от месечната ви сметка за ток и няма да е грешно ако поставим този уред на първо място по значение. Негови конкуренти са хладилникът и климатикът;

Приготвяйте храна за повече дни и така ще спестите електроенергия

Не е необходимо да се готви ден за ден. Имате си хладилник и в него можете да съхранявате храната за 3 или 4 дни. Това означава, че ако сготвите в по-голямо количество, ще можете да се запасите с храна за поне седмица.

Ако смятате, че няма да можете да я изядете преди да се развали, тогава слагайте част от нея във фризера. Само избирайте какво поставяте в камерата, защото някои храни се повреждат при замразяване;

Използвайте енергоспестяващи крушки

Енергоспестяващите крушки могат действително да ви помогнат да бъдете по-разумни. Те харчат далеч по-малко електроенергия и това е от огромно значение.

Може би ще си кажете, че това е малък разход, на който няма нужда да се обръща специално внимание, но ако се замислите, именно крушките са тези, които стоят включени най-дълго време.

Може да стоите на топло или на студено, да перете рядко, да се къпете по-малко и по-бързо, но едва ли ще останете на тъмно.

И ако си направим малка калкулация за това колко много крушки има у дома, тогава сметките започват да придобиват съвсем различен вид;

Въпрос на избор

Няма да бъде излишно да подчертаем, че сметките за ток са големи до голяма степен по наша вина. Винаги има начини да ги свием в една или друга степен, без това да се отрази по какъвто и да било негативен начин на качеството на живот, с което сме свикнали.

Важно е да имате предвид и следното: ако след един месец на икономии и разумно харчене забележите, че сметката е непроменена, обърнете внимание на отчетния период – той може би е със задна дата и вашите усилия не са били безсмислени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *