Ако сметката за ток се повиши без причина – какво да правим

Строеж - разход, увеличаване, причини

Доста често се случва сметката да се увеличава, макар и причини за това да няма. Веднага ще отбележим, че това явление не е рядко и следва да се предприемат незабавно стъпки към неговото отстраняване.

Какви са основните причини и какво да правим, ако разходът на електроенергия значително се е увеличил и как бързо да се справим с проблемите?

Какво може да предизвика преразход на електроенергия?

Няколко са основните причини, които могат да доведат до преразход на електрическа енергия и увеличаване на потреблението:

Неправилно свързване на електромера

Електрическите компании периодично проверяват как функционират електромерите и го правят по няколко причини:

  • Проверяват дали няма включени допълнителни проводници и се уверяват дали във вътрешната мрежа на дома няма разхищение на електричество;
  • Сменят старите електромери с по-нови модели, което всъщност се е и случва най-често;

Защо неправилната схема на поставяне на електромера може да доведе до преразход на електрическа енергия. Да си представим ситуацията – ако служителят на електрическата компания – ЧЕЗ, ЕВН или ЕОН е свързал нулевия проводник от електромера към помещението, и го е прекарал още веднъж през електромера, това ще предизвика сериозен преразход.

Помнете! Нулевият проводник от електромера към жилището трябва да върви винаги направо, други варианти за свързване не може да има. Ако има прекъсване, е възможно да възникне сериозен преразход.

Неправилното свързване служителите на електроразпределителните дружества могат да направят, като изхождат от 2 варианта:

  • Съзнателно да се опитат да направят така, че да платите повече;
  • Направили са грешка случайно, заради лоша квалификация;

Затова когато ви сменят електромера или го проверяват, наглеждайте какво правят служителите. Ако са направили нещо, докато ви е нямало у дома, е необходимо да проверите правилността на включения нулев проводник.

Стари проводници или лоша изолация

Много хора си мислят, че проводниците следва да се сменят само при необходимост – това е сериозна заблуда. Например, ако изолацията е нарушена, това може да стане причина за загуба на ток.

Електромерът няма как да узнае, че токът изтича в стената, а не се консумира от домакински уред и съответно ще отмери електричество, което на практика не сте използвали.

Да разкажем случай – панелен блок, апартамент, прегоряла изолация и електрическият проводник влиза в съприкосновение с армирания профил.

В резултат разходът на електроенергия се увеличава с 200% – това е реален случай.

Хората няколко месеца не могли да разберат каква е причината, но рекордно високите сметки за ток ги принуждават да се обърнат към специалисти, които успяват да открият къде се губи толкова много електричество.

Затова е необходимо да се направи замерване на изолацията на проводниците, то може да се направи със специални прибори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *