Бензинов генератор – кога се налага, как да изберем

Строеж - бензинов, генератор, избор

Много от нас се сблъскват с проблема с липсата на електрозахранване, особено в по-малките населени места. Някои желаят да си пуснат осветление в гаража, други пък мечтаят за електричество на вилата, която се намира извън населено място.

Трети пък много се дразнят от постоянното спиране на електричеството и колебанията в електрическата мрежа. С покупката на бензинов генератор тези проблеми остават в миналото.

Устройството не заема много място. То е лесно за обслужване и е автономен източник на електричество. Остава да се определи какъв бензинов генератор е по-добре да се избере.

Устройство и приложение на бензинов генератор

Бензиновият генератор представлява мобилна електростанция, предназначена както за основно, така и за резервно електроснабдяване. Устройството може да осигури продължително безпроблемно електрозахранване в рамките на 5-10 часа.

Тази бензинова електроцентрала се състои от двигател с вътрешно горене и от електрогенератор. Двигателят в бензиновият генератор може да бъде двутактов или четиритактов и обикновено със система с въздушно или с водно охлаждане.

При често спиране или падане на напрежение на електричеството от подобен генератор ще бъде незаменимо. А също е разумно да се помисли за бензинова станция на местата, където няма електрозахранване. Такива са гаражите, които са извън сградите, градини и други.

Производството на електричество в станциите от подобен тип е за сметка на предаване на въртенето на електрогенератора от вала на двигателя с вътрешно горене.

За разлика от дизеловите, бензиновите централи могат да осигурят безпроблемна работа и при ниски температури на въздуха. Освен това бензиновият генератор е много по-компактен от дизеловия. Но ако все пак ви е необходима по-голяма мощност целесъобразно е да се използва дизелов генератор.

Какво е необходимо да се отчете при избора?

  1. Правилният избор на бензиновият генератор пряко зависи от включваните към него и тяхната мощност. Ако на включените уреди надвиши номиналната мощност на станцията, ще възникне претоварване на генератора.
  2. Ако включваните потребители са трифазни, бензиновият генератор също следва да се избере трифазен. Към тази станция могат да се включат както трифазни, така и еднофазни прибори. Следва да се помни, че при повечето бензинови генератори е ограничена допустимостта на натоварването на всяка фаза до 30%. Затова потребителите на трифазни станции следва да се включват равномерно. Ако всички включвани уреди са еднофазни, то за предпочитане е да се спрем на еднофазен генератор.
  3. Бензиновият генератор следва да се избере така, че неговата мощност да надвишава тази на всички включвани към него потребители. Ако мощността на генератора е избрана неправилно, то мрежата ще се претовари, което ще доведе до пълно спиране на генератора. Освен това ще се увеличи разходът на гориво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *