Боя за бетонен под – разновидности и особености

Строеж - бетонен под, боя, правила

Бетонните подове, които се отличават със здравина и дълготрайност, доста често се правят в промишлени цехове, производствени и сходни на тях помещения, гаражи и дори в жилища. Но имат слабо място – горният слой.

Повърхността на бетонния под е с високи нива на запрашаване, не изглежда привлекателно. Ако такъв под не се покрие с някакво традиционно покритие – ламинат, линолеум, то най-често просто го боядисват. За защита и декориране се използва специална боя за бетонен под.

Разновидности бои за бетонен под, особености

Традиционно за бетонни подове се е използвала епоксидна суспензия, която образувала на повърхността защитен слой. Сега на пазара се предлага голямо количество специални бои. Особеност на боята за бетон е здравината, която се постига поради големия брой свързващи компоненти.

Съществуват бои, които образуват покритие с висока здравина и които позволяват пода да се експлоатира при доста високи натоварвания, без да съществува риск от увреждане на неговия външен вид.

И макар такива бои да не струват евтино, боядисването си заслужава, тъй като служи дълги години, без да се налага да се боядисва отново и да се ремонтира пода. Каква бива боята за бетонен под?

Акрилови бои

Акриловите бои за бетонна повърхност представлява своеобразна водна композиция, в основата на която са акрилови смоли с добавяне на различни полимери.

Акриловите бои могат да бъдат матови, гланцови и полуматови. Създават защитен слой, който възпрепятства различните механични и химични нежелани въздействия и предотвратява разрушаването на горния слой бетонен под.

Подобно покритие е доста здраво и надеждно, устойчиво на въздействието на влага и високи температури, затова се използва с успех за боядисване на подове в гаражи, мазета, балкони и т.н. Боядисаната повърхност е готова за използване след 2 денонощия.

Предимства

  • Повишено устойчивост на влага;
  • Екологичност;
  • Простота на нанасяне и бързина на съхнене;

Боята се нанася и с четка, и с валяк и с пистолет, достатъчен е един слой, но за по-добър ефект се нанасят и два.

Епоксидни бои

Епоксидните бои са двукомпонентни, смесването става със специален миксер непосредствено преди нанасяне.

Макар и цветовата гама да не е толкова голяма, колкото би ни се искало, но тази боя впечатлява със своята висока устойчивост на изтриване.

Това е много трайно и здраво покритие, което е подходящо не само за подове на производствени цехове, но и за площадки на открито, изложени на дъжд, сняг, ветрове, слънце.

Атмосферните катаклизми също не са проблем за епоксидните бои и благодарение на тях бетонната основа запазва своята здравина., изглежда и привлекателно.

Сред предимствата са хидроизолационни свойства на високо ниво и устойчивост на въздействие на химически вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *