Електрическа камина – как да изберем правилно

Строеж - електрическа камина, избор, правила

Повечето хора мечтаят за камина, която създава уют в помещението и дава топлина. Но какво да правим, ако живеем в апартамент или няма възможност да се сложи комин? Да се откажем от поставянето камина и да забравим за своята мечта?

Отговорът е не, не трябва да се предаваме толкова бързо. Решението е много лесно, в апартамента в града можем да си сложим електрическа камина. А как да си изберем такава, ще ви разкажем в тази статия.

Защо много хора избират електрически камини?

Веднага да отбележим, че електрическата камина – това е достатъчно безопасно и надеждно устройство, което позволява създаването на уютна атмосфера у дома. Ако сравним електрическата камина с истинската, предимствата са повече и сред тях най-важните са:

 • Позволяват отопляне на помещението с електрическа енергия, така че ако у дома се отоплявате на ток, то камината ще стане прекрасно допълнение.
 • За поставянето на устройството е достатъчно да подготвим място, това може да се направи дори и от неопитен човек. А за обикновените камини, то за тях е необходим комин, специално място, а също не трябва да се забравя за горивото.
 • Електрическите камини са с високо ниво на безопасност. Но много зависи от качеството;
 • Прекрасно допълват интериора и го правят наистина специфичен;
 • Създават илюзия за жив огън и дори звук от горене на дърва;

Единствен недостатък на електрическите камини – няма го естествения аромат от горене на дърва. И ако трябва да бъде честни, огънят, който се създава на картинката, не може да създаде истинска илюзия.

По тип на поставяне

Сега електрическите камини се отличават по тип на поставяне и на нашия пазар могат да се срещнат:

 • Ъглови – те доста икономисват площ, най-често се поставят в домове, които не са много големи, и трябва да се пести от пространство;
 • Вградени в стената – това са най-популярните устройства, които са представени в на практика всеки магазин;
 • Стенни и подови – трябва да се има предвид, че не могат да стоят на пода или да висят на стената, без да са специално прикрепени;
 • Отделно стоящи – това е прекрасен вариант за хора, които не искат да обмислят. Тези камини е достатъчно да се сложат в помещение, да се оставят за няколко секунди и да се пусне захранване;

Тип нагревателен елемент

Помнете – електрическите котли, това не е само естетика, те позволяват всяко помещение да се затопли до зададена температура.

Сега се разграничават 2 разновидности електрически камини:

 • Инфрачервени;
 • С нагревателен елемент;

Инфрачервените се смятат за по-универсални, но те нагряват малка площ, затова не могат да бъдат определени като оптимални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *