Как да изберем лак за паркет

Строеж - лак за паркет, избор, правила

Паркетната дъска се отличава от други типове подови покрития по това, че изисква повече грижи. Без лак или масло паркетът няма да издържи и една година, затова за защита на дървесината задължително трябва да се използват тези съединения.

И макар днес асортиментът от средства за обработка на паркет да е доста голям, лакът както и преди 100 години се радва на голяма популярност. Великолепно изглежда и отлично се справя с възложените му задължения. Но как да изберем лак за паркета?

Критерии за избор на лак за паркет

Изборът какъв да бъде паркетният лак трябва да се съгласува с майстора, който ще се заминава с монтажа на паркетната дъска и нейната финална обработка. Но все пак последната дума трябва на стопанина на дома, затова трябва да сме добре информирани за различните видове паркетни лакове.

Важен фактор при избор на лак за паркета е функционалното предназначение на помещението и предполагаемото натоварване.

В случай че в стаята не се очаква масово струпване на хора и се използва само от 2-3 човека и те носят меки домашни чехли, то можем да спрем избора си на паркетен лак за минимално натоварване.

А за кухнята и коридора по-добре да изберем лак, който максимално ще защитава паркета не само от натоварвания, но и от различен род замърсявания.

Видове лакове

Лаковете се различават по следните параметри:

  • Технологични свойства – вискозитет, начин на нанасяне;
  • Химически състав – грундиращи, водоразтворими, алкидни, уретаналкидни, издръжливи на киселини, полиуретанови на безводна основа, на основа на формалдехидни смоли;
  • Външен вид – прозрачни или оцветяващи дървесината в определен цвят;
  • Степен на блясък – гланцови, полугланцови, матови, полуматови;
  • Устойчивост на механични натоварвания, светлина, външна среда и издръжливост;

Грундиращи лакове

Това са лакове, които се нанасят под финалното покритие и усилват неговото сцепление с дъската. Тяхното приложение е обосновано преди всичко с възможност за подобряване на качеството на горните слоеве лак. Но освен това грундиращите лакове могат да се използват и в следните случаи:

  • Когато целта е да се получи идеално равен оттенък;
  • Когато е необходимо да се намали залепващото действие на лака в страничните паркетни дъски;
  • Когато трябва да се изолират естествените масла на екзотичните видове дървесина;
  • Когато съществува опасност от попадане на вода на паркетните дъски;

Водоразтворими лакове

Ако грундиращият лак е нанесен, то остава да се завърши започнатото. Ако се двоумите какъв лак да използвате за паркета, то един от най-оптималните като цена и качество, е водният лак.

Състои се миниатюрни частици разтворител, емулгатори и вода. И тъй като основата му е вода, съхне малко по-различно, отколкото останалите паркетните лакове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *