Как да обезопасим банята

обезопасяване на баня

Част 1

Банята у дома ви трябва да бъде едно от най-безопасните места. В същото време от значение там са и комфортът и възможностите за пълен релакс на сетивата и ума. Дори да разполагате с малка на размер баня е добре да се постараете тя да бъде качествено и спокойно място за вас и вашето семейство.

Освен всичко това, банята задължително трябва да бъде обезопасен, тъй като именно там материалите на повечето конструкции могат да бъдат опасни. Пример подхлъзвания и др.

Тук ще разгледаме някои от най-важните неща, които трябва да осигурите в банята си, за да бъде тя абсолютно безопасно място за всеки член от семейството ви.

Общоприето е банята да бъде място, в което влизаме и излизаме бързо. Ние смятаме, че това не винаги трябва да бъде така, особено когато държите на релакса там. Затова идеята за малка пейка в банята ни се струва чудесна.

Добре обмислена в размер пейка решава много проблеми и предоставя достатъчно количество комфорт. Може да бъде място, на което да се поседне, място за поставяне на нужните консумативи, нужни за бърз душ или дълга и отпускаща вана.

Пейката може да бъде място, на което да поставяте нужните ви кърпи, хавлии, шампоани и други нужни неща за една баня.

С помощта на малката пейка можете да направите банята си по-безопасна за деца и възрастни хора. Материалите на изработка мога да варират, като е възможно да използвате и специален дървен материал, който е устойчив на вода.

Подвижна слушалка за душ

Немобилната част на душа понякога може да направи къпането доста трудно. Особено ако банята се използва от по-възрастни хора, които са ограничени в движенията си. Помислете за такъв тип душ, който да има мобилна слушалка. Така всеки душ ще бъде по-лесен и най-вече по-безопасен.

А всички знаем, че банята е място, където лесно можем да се подхлъзнем и именно затова мобилният душ е добра идея в насока безопасност.

Захват

Идеята за допълнително монтирани релси с идеята за захват по стената също не е лишена от важност. На хлъзгаво място, като банята е добре да има начини да подсигурим стабилността, особено, когато там е мокро.

Релси от типа хватки за стената са добре дошли, най-вече, когато банята се използва от възрастни хора, а и не само.

Така ще бъдете сигурни, че едно подхлъзване няма да бъде проблем, тъй като дръжката, монтирана за стената ще помогне в стабилността и ще ви спаси от нежелано падане.

Добре е да монтирате една извън зоната на душа и една около него. Дори да нямате нужда от тях, те могат да бъдат чудесна идея за окачване на кърпи и хавлии.

Височина и достъп

Помислете добре за височините на рафтовете и друг тип конструкции, които са нужни в банята. По-високо поставените изискват повече протягане, а това може да наруши стабилността ви в банята.

Ето защо е добре всеки рафт, шкаф или друг елемент от банята да бъдат на удобно, но и по-ниско място.

Същото правило важи и за височината на мивката и смесителя. Не трябва да се съобразявате прекалено много с утвърдени стандарти, а просто да пригодите банята си за използване именно от вас и вашето семейство. Същото важи и за височината на тоалетната чиния.

Обезопасителни материали

Банята е комплексно помещение, облицовано в стъкло, фаянс и теракот. Тези материали са доста хлъзгави, когато биват намокрени и създават не малък риск от подхлъзване. Стъклени душ кабини са удобен начин да предпазим останалата част от банята от водата, поддържайки я суха.

Но стъклените кабини и стъклени прегради са опасни при счупване. Една добра душ завеса ще свърши също чудесна работа. Да не споменаваме, че ще бъде и далеч по-евтина.

Как да обезопасим банята

Част 2

Осветлението

Доброто осветление в банята е задача номер едно, ако държим това да бъде абсолютно безопасно място у дома. Без значение от интериора в банята то е абсолютно задължително.

Качественото и достатъчно осветление на банята ще ви бъде и от полза, когато дойде време за почистване на това помещение.

Много бани не разполагат с достъп до естествена светлина от прозорец. Ето защо това налага добре обмислено осветление на банята, което да я направи още по-сигурно място.

Най-доброто нещо в осветителните тела за баня е, че в повечето случаи са изработени така, че да не отнемат твърде много ценно пространство.

Материалите на изработка

Да, на всички ни е ясно, че банята се опакова в гладки материали, като плочки от фаянс, теракот, камък и др. Именно тяхната повърхност създава известна опасност от подхлъзване и инциденти.

Въпреки това може да изберете такъв тип плочки, които да имат по-груба текстура на повърхността и по този начин да създават по-добре сцепление, когато стъпваме по тях.

Безопасният под в банята

Ако вече късно да променяте цялата настилка в банята си е добре да помислите за алтернативни начини за обезопасяването на тази част от помещението. Това може да стане с добавянето на специални стелки и подложки в най-опасните места в банята, където е възможно подхлъзване.

Те са водоустойчиви и осигуряват нужната за целта сигурност и безопасност при стъпване върху тях.

Изграждайки банята си се стремете да няма налични елементи, в които има риск да се спънете. Това най-често е прагът на вратата към банята или зоната към душа. Всичко това се решава с подходящо ниво на пода в банята, макар и това да бъде по-сложна процедура, която се извършва от конкретни специалисти.

Ваната

Едва ли има някой, който да не си пада по дълга и отпускаща вана, в която можем да си починем добре след дълъг ден. Ако сте от онези късметлии, които имат вана в банята си, това ви е напълно ясно. Също толкова ясно е и, че влизането и излизането от хлъзгавата вана крие известна опасност.

Най-важното в такъв случай е да осигурим нехлъзгава повърхност в зоната около ваната, която да подсигури и стабилизира всяка наша стъпка там.

Ако тепърва избирате ваната за банята си, опитайте да се спрете на модел, който няма твърде извити, респективно подлежащи на подхлъзване части и ръбове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *