Как да обезопасим стълбите, когато имаме бебе

обезопасяване на стълби

Ако сте от онези хора, които имат късмета (или не) да живеят в достатъчно голяма къща, за да има стълбище, служещо за връзка между етажите, то вероятно вече сте се уверили колко важна е безопасността.

Стълбището е обособена част от вашето жилище която на първо място трябва да бъде сигурна и безопасна за вас и вашите гости. Това изисква известно количество средства, както и креативно мислене. Особено когато наоколо се навърта и малко бебе.

Всеки, който е навътре с бебешката тема е наясно, че именно тогава сигурността на детето е на първо място и нищо друго няма особено голямо значение.

Много проучвания сочат, че доста деца претърпяват инциденти почти всеки ден именно заради не добре обезопасен за нуждите им дом. Някои от тези бели са малки, но рискът от по-сериозни такива никак не е изключен.

Тук ще поговорим за няколко добри практики и идеи, които биха могли да бъдат използвани, за да се сдобиете със сигурно стълбище, когато имате бебе и дете, което тепърва прохожда.

Да се справите с обезопасяването на дома не се изискват гениални изобретения или прекалено много мислене в тази посока.

Ограничен достъп

Достъпът до стълбището трябва да бъде добре ограничен за малките деца. Особено в горната му част. Идеята сами да стигат до стълбите далеч не е добра, особено докато все още пълзят или прохождат.

Малките деца, макар и бивайки все още бавни, често зърват нещо интересно за тях и могат да се измъкнат от полезрението ви и да се стигне до беля.

Врати и прегради

Фабрично произведени, можете да намерите този артикул в специализирани магазини или в строителни хипермаркети. Това е универсален начин да подсигурите стълбището в полза на бебето, като напълно ограничите достъпа му до това място, ако вие не сте край него.

На практика това тип детски прегради/огради, които ограничават достатъчно добре достъпа на детето до тези опасни за него райони в дома.

Добра идея е преди да закупите съответните врати и прегради, да проверите точни размер, който ще ви бъде нужен и да се сдобиете с елементите, които ще ви бъдат нужни при сглобяването. Ако държите на дизайна, може и да направите/поръчате вратата допълнително, за да пасне на вашия личен домашен интериор.

Всичко това е супер важно, тъй като стълбището у дома е на практика една от най-употребяваните части.

Различни цели

Всеки тип бебешки прегради и врати за стълби могат да имат различна цел и да вършат различна работа. Някои са предвидени за по-големи зони, други за по-малки.

Съществуват и такива, предназначени за отворени пространства, които трябва да бъдат монтирани на врата или към стена и то доста здраво, за да се поддадат на желанието на децата да разгледат и останалата част от къщата.

Някои бебешки врати и прегради за дома разполагат с допълнителни елементи. Те могат да бъдат използвани за ограничаване на достъпа на детето към други стаи и помещения, които могат да бъдат опасни за него.

В случай, че зоната точно преди стълбището не е особено голяма и широка, то в такъв случай бебешките врати и прегради категорично не са подходяща идея за вашето стълбище. При такава ситуация, можете да се допитате до специалист в конкретен магазин за бебешки стоки, които осигуряват безопасността на децата.

Може да монтирате отваряща се врата, която може да бъде монтирана така и настроена по начин, който да й позволява отварянето до определени градуси. Така рискът от залитане на детето, в случай, че се е облегнало на вратата се свежда до минимум.

Допълнителни идеи

Една такава добра идея е да тапицирате основната част на стълбите с кили. От една страна това би придало на дома ви доста по-софистициран вид и уют, който трудно се постига по друг толкова бърз и надежден начин.

От друга страна това е идеален начин да повишите безопасността за вашето малко дете, когато се опитва да изкачи стълба, след стълба.

Така ще успеете да избегнете и подхлъзването по гладките повърхности, а и дори и в случай на падане, мекият килим ще омекоти до голяма степен удара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *