Как да почистим бързо и ефективно банята у дома

почистване на баня

Банята е едно от най-важните помещения у дома, което не разчита единствено на своя приятен вид, нито само на модерни решения и уреди. Банята е място, което трябва да бъде високо хигиенно ниво, за да може да посреща всички нужди на цялото семейство.

Макар и в повечето случаи банята да се състои от предимно лесни за почистване материали, като фаянс, теракот, мрамор, камък и други, начините те да бъдат занемарени и с неприятен замърсен вид са много.

В същото време съществуват и начини, които да ни помогнат да почистим банята достатъчно ефективно и видимо, за да може тя да бъде онова приятно и нужно място, което да предоставя уют.

Повечето проблеми със замърсяването на части от банята се дължат на влагата и водните изпарения. Тъй като прекарваме достатъчно време там, трябва да бъдем наясно с факта, че колкото и чиста да изглежда банята, там винаги има известно количество замърсявания и микроби, с които трябва да се справим.

За целта можете да използвате специални уреди, които почистват всеки тип твърди повърхности, с помощта на парата. Това е идеален начин да постигнете качество при почистването и в същото време да успеете да се справите с вредните микроорганизми.

Начини за справяне с мръсотиите

Справянето с наслагванията в ъглите, фугите и по труднодостъпните части на банята може да стане с помощта на домашни методи. За да си спестите дългото триене с парцал на колене, вземете следното за пример.

Третирайте всяка замърсена с наслоявания част от банята със сода за печене или оцет. И в двата случая поръсете нужната част с някое от двете средства и оставете известно време да подейства. След това изплакнете обилно с топла вода.

При употребата на сода за печене може да използвате кърпа, гъба или малка четка за зъби, с помощта на които да изтриете наслояванията от съответните места.

В този случай е добре да внимавате и да не прекалявате с триенето, тъй като содата е абразивен продукт и има опасност да повреди твърде гладки повърхности.

Натрупванията от котлен камък по душа и смесителят на мивката са друг проблем, който е неприятен, но все пак има достатъчно натурално и лесно решение за него.

Отстранете котления камък

Той ще ви спести много време и средства и няма да има нужда да купувате нов смесител или глава за душ, само защото настоящата има наслоявания от котлен камък по себе си.

Напълнете здрава найлонова торбичка с оцет и пъхнете смесителя вътре, след което с помощта на тънко и здраво въже стегнете добре отвора на плика.

Така нужната за почистване част ще остане в течността няколко часа. Свойствата на оцета ще успеят да се справят с остатъците от котлен камък и ще помогнат на смесителя на мивката или душа да изглеждат като нови.

Това е достатъчно бърз, ефективен и евтин начин, който ще помогне със сигурност при почистването на вашата баня. Въпреки наличието на разнообразни начини за почистване на банята е нужно едно най-важно нещо. Това е постоянството.

Почиствайки редовно банята си ще постигнете редовен ефект на чистото помещение.

По този начин едва ли ще се наложи да прекарвате часове в чистене на банята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *