Как да почистим мухъла у дома – 7 трика

Как да почистим мухъла вкъщи

Когато в дома ви се настани един от най-неприятните и неканени гости, а именно мухълът, то ваша е отговорността да го отпратите и да осигурите приятна и здравословна среда за живот както на самите вас, така и на цялото си семейство.

Не подозирате колко опасна би могла да бъде тази коварна плесен, търсеща си подслон по влажните места из домовете ви. Развитието на респираторни заболявания често биват резултат от появата на мухъл. Ето защо тази статия е изцяло посветена на борбата срещу него.

Къде вирее мухълът

Най-често хората откриват тази неприятна напаст в по-влажните участъци в домовете си, например в банята или някое мокро помещение. Разбира се, ако останалите помещения на вашето жилище са по-влажни от обикновеното, то и там ще се появи.

Често причините са лоша хидроизолация или липса на такава, както и проблеми с покривната част на сградата, позволяваща на влагата да прониква в нея.

1. Изолирайте стаята с мухъл

Когато почиствате мухъл от дадено помещение, то нашият съвет е да го изолирате изцяло от останалите стаи в дома си. Ако е възможно извършете почистването на отворени прозорци.

В случай че климатичните условия не позволяват това да се случи, то постарайте се да запечатате територията изключително добре, за да може почистващите препарати да подействат така както следва, без да се налага повторно премахване на плесента.

2. Климатикът

Ако разполагате със сравнително по-мощен климатик, то това би ви било изключително от полза. Новите и модерни техники ограничават разпространяването на мухъл в затворените помещения, тъй като филтрират изключително добре въздушните маси.

3. Предпазни средства

Когато премахвате мухъл от дадено помещение, то редно е да се погрижите най-напред за вас самите. Винаги почиствайте с подходящи ръкавици, маска за уста, както и очила.

Препаратите, предназначени за елиминиране на плесента, са сравнително агресивни. Хората, имащи респираторни проблеми, не им се препоръчва да се заемат с тази неприятна и трудоемка задача.

4. Почистете докрай

Когато решавате да се отървете трайно от мухъла, то нашият съвет е да не оставяте работата си на половин свършена. В противен случай съвсем скоро ще ви се наложи да се върнете в изходна позиция.

5. Източникът на влага

Когато започвате с процедурата за премахване на мухъл, то замислете се съсредоточено как точно да премахнете източниците на влага, така че в дома ви да не се появява повторно плесен.

6. Изсушете помещенията

Ако мухълът ви е нападнал до такава степен, че вие сте принудени да започнете повторно обзавеждане на помещението, то ние ви съветваме преди това да изчакате всяко едно от помещенията да бъде перфектно сухо, в противен случай, усилията ви ще отидат на вятъра.

7. Използвайте оцет

Ефикасен метод за премахване на мухъл е белият оцет. Напръсквайки с него проблемните участъци, то ние ви гарантираме, че ще останете впечатлени от резултатите.

Надяваме се да ви бъдем от полза в моментите, в които омразната плесен е обковала цялото ви семейство. Погрижете се за това да живеете в уютна, приятна и здравословна среда, придържайки се към съветите ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *