Как да разделим стая на зони лесно и без ремонт

Строеж - стаи, разделение, ремонтТемата за зонирането е актуална за помещения с всякаква площ – и големи, и малки, изолирани и отворени за планиране, спални и гостни. Как именно да зонираме стаята? Решенията са прости и добре известни – използване на различни тапети, подови покрития, обособяване на зони с цветови решения. Но ако ремонтът е вече направен или няма средства или желание за кардинални промени, винаги има решение.

Щори

За да не претоварваме помещението с мебели и огромни прегради, можем да използваме текстил. Щорите в стаята могат не само да закриват прозорци, но и да ги направят част от зонирането на пространство. Това е доста практичен вариант – лесно се чистят, сменят и монтират. С щори може да отдели кухня от гостна, за да не се налага веднага след засищаща закуска да се захващаме с чистене и миене на чинии. Не по-малко актуални са щорите и за спалня. Така например, в спалнята можем да си направим работен кът, а зонирането може да се направи с подходяща щора. Последната визуално ще раздели спалнята и работната зона, ако леглото и компютърът се намират в една стая. За обособяване на зона могат да се използват щори от типа на висулките. Но следва да са от стена до стена, достатъчно и да отбележим границата от едната страна. Доста неудобно е постоянно да се провираме през тях, особено ако носим нещо на ръце, дете, например.

Стелаж

Зонирането на стая с помощта на лек стелаж е доста известен метод и дори характерен за българския интериор. Често се използват стъклени, метални или дървени стелажи-прегради за обособяване на пространство в стаята. Освен функцията за разделение на помещението, те също използват за съхранение всевъзможни необходими предмети – книги, списания или снимки. Преградата може да се украси и с цветя. С помощта на стелаж се постарайте да отделите необходимите зони – работна, за игра и спалня – в детските стаи, много удобно за съхранение на играчки и книги, и зони за четене и работа в кабинети.

Плъзгащи се врати

Тези врати изглеждат великолепно и придават на интериора екстравагантен вид. Когато са отворени, създават илюзия за открито пространство, позволяват получаване на максимум простор и светлина в помещението.

Преграда

В създаването на комфортен и съвременен интериор ще ви помогнат леки конструкции – прегради. Това е декоративен елемент за визуално зониране на стаята. Преградата за зониране може да бъде поставена както по различните страни на помещението, така и от едната страна, като в стаята обозначава началото на другата зона. Стъклената преграда за обособяване има не само декоративно значение, но също и дели пространството на работна зона и такава за спалня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *