Как да се грижим за ламината?

ламиниран паркет

Ламинираните паркети хващат окото дори и на най-придирчивите купувачи с това, че изглеждат наистина безупречно. Те пристигат при вас в огромно разнообразие от цветове и шарки, като в един момент могат да изкушат дори и онзи, който се е зарекъл да избягва ламинатите.

Много често те имитират със сто процентов успех редки видове дървета, като например махагон и други подобни. По тази причина могат да създадат ефект, за който други видове подови настилки дори не могат да мечтаят.

Всичко това обаче, колкото и да не ни се иска да си признаем, не е истинско и точно по тази причина необходимостта от грижи и подръжка е наистина много голяма.

Именно и за това бихме искали да ви бъдем полезни с някои съвети относно ламинатите, които ще ви помогнат да ги поддържате по-лесно и да ги запазите в добро и радващо окото състояние за по-дълго време.

ламиниран паркет

Не стъпвайте по ламината с обувки

Един от най-добрите съвети, които изобщо можете да получите по повод грижата за ламината е въобще да не стъпвате по него с обувки.

Той представлява пласт пресовани дървени стърготини, върху които е поставена така да се каже снимка. Самата тя е ламинирана по начин, който не се отличава от ламинирането на информативна хартиена табела е някоя институция.

Стъпвайки с обувки, вие ще внесете в помещението миниатюрни камъчета и песъчинки, които ще започнат бавни, но упорито да трият ден след ден повърхностния слой на ламината за да се загуби постепенно неговия блясък и очарование.

Не суркайте мебели

Влаченето на мебели може и да ви се вижда много по-лесно от това да се напъвате и да ги вдигате, но лекотата може да ви струва доста скъпо.

При суркането много лесно може да се откърти и охлузи повърхностния слой на подовата настилка, при което да останат грозни белезникави следи по пода.

Дори съвсем леко разместване на мебелите може да предизвика сериозни последици за подовата настилка.

Ето защо се препоръчва да се поставят специални подложки от долната страна на мебелите, които да предпазват от директен контакт между пода и мебелите в помещението.

Не допускайте ламината да остава мръсен

Натрупването и наслояването на ламинирания паркет с мръсотия и дребни груби частици позволява да се получи изтъркване на ламината и съответно да се стигне до неговото бързо изтъркване и захабяване.

За да бъде настилката в добро състояние, вие трябва да се погрижите подът да бъде винаги добре почистен със специален препарат за ламинат. Само по този начин подът ще остане наистина в добро състояние.

Внимавайте с препаратите

Тъй като ламинатът е по-деликатен, трябва да бъдете доста внимателни с избора на препарат за почистване. Много често хората допускат сериозни грешки, решавайки да почистват деликатната настилка с “остри” и силни препарати.

За да си спестите проблемите, най-правилно би било да подбирате единствено препарати предназначени специално за почистване на ламинат.

Внимавайте с водата

Тъй като ламинатът буквално представлява ламинирана снимка, опитайте се да задействате своето въображение и да си помислите какво се случва със снимките когато се намокрят. Да, точно така – те буквално се съсипват.

Действително, макар че ламинираните подови настилки могат да се почистват с леко навлажнен парцал, все пак с тях трябва да се внимава, защото ако влагата проникне в дълбочина, тя може да съсипе красивия външен вид на настилката.

Оставяйте място на ламината да се свива и разширява

Важно е да оставите на ламината малко място за да може той да се свива и разширява.

Имайте предвид, че той все пак се прави от дървен материал, а характерна черта на всичко направено от дърво е, че се променя размера в зависимост от това дали влажността е по-висока или по-ниска, а също така и в зависимост от това дали е по-толо или по-студено.

Не таете прекалени очаквания

Обикновено ламинирания паркет запазва първоначалния и външен вид за около 10 години, и то при условие, че за него се предлагат много големи грижи и усилия да се поддържа в оптимално добър вид.

Разбира се, настилката може да остане функционална и цели 4 или 5 десетилетия, но в какъв вид би изглеждала тя тогава е трудно да се каже.

Обикновено с годините постепенно се появяват различни дефекти, който най-често от малки постепенно стават все по-големи.

Една малка драскотина например постепенно може да се разрасне и да достигне до необичайни размери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.