Как да се избавим от миризмата на боя след ремонт

Строеж - боя, миризма, опасност

Ситуацията, при които след скорошен ремонт в помещенията остава упорита миризма на боя, е позната на повечето от нас. С такъв аромат ще се съгласят да живеят далеч не всички, особено ако в семейството има деца.

След като разберем как да се избавим от миризмата на боя, няма да се налага да търпим миризмата или да напускаме жилището, докато се отмирише.

Необходимо ли е да се борим с миризмата на боя?

Неприятната миризма е далеч не единствената причина защо трябва да проветряваме помещението след ремонт.

Нанесеният пресен разтвор пигмент може да предизвика неприятни алергични реакции от страна на организма. Постоянното усещане за страничен аромат има и други неблагоприятни последствия:

  • Невъзможност за концентрация – силната миризма може да отвлича вниманието на човека от неговите занятия;
  • Съдържащите се в боята химикали при продължително въздействие върху организма предизвикват силно главоболие, пристъпи на бронхиална астма и дори краткотрайна загуба на съзнание;
  • Алергични реакции – могат да се изразяват както с появата на петна по тялото, така и с възпалението на лигавицата на дихателните пътища;

Често се наблюдават пристъпи на повръщане и световъртежи. Не трябва да се оставяме да стигнем до такова състояние, затова трябва да сведем до минимум въздействието на миризмата на боя върху обитателите на дома.

Как да предотвратим появата на миризма на боя?

Ако спазваме в етапа на ремонтните дейности някои правила за работа с боите, можем значително да намалим тяхната интензивност, а също и областта на разпространение на миризмите.

Следните препоръки ще бъдат от полза на всички, които желаят да започнат ремонт:

Избор на качествени материали

Ремонтът е скъпо удоволствие, но от бояджийски материали е по-добре да не пестим. Резултатът от покупка на евтина боя може да стане упорита миризма, от която е изключително трудно да се избавим.

Предлага се широк асортимент от бои, които на практика не притежават миризма, например, водоемулсионни.

Друг положителен момент е, че няма нужда да се третират с разтворител, миризмата на който не може да се определи като приятна.

Миене на работните инструменти след приключване на ремонтните дейности

С цел минимизиране разпространението на неприятните аромати, не се препоръчва да се оставят мръсни четки, валяци. Най-добре да се изнесат на балкона и да се измият от замърсяванията.

Кутиите с боя трябва плътно да се затворят и да се завият с полиетилен. Ако позволява температурата, е добре да се изнесат на терасата.

Изолация на помещението

Когато боядисването се планира не за цялото жилище, а само за отделни стаи, то е добре да запушим всички отвори на вратите, за да не прониква миризмата на боя в останалата в останалата част на жилище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.