Как да удължите живота на своя килим

Почистване и пране на килими в София

Всички ние сме наясно, че дори и най-качествения килим е като магнит за всякакви замърсявания, било то косми, прах, влакна и цветни течности, оставащи петна върху него. Колкото и да се грижим за хигиената му, то понякога той се нуждае от качествено професионално почистване, което да му вдъхне още доста години живот.

В тази статия ще ви разкрием не малко методи, чрез които сами да се погрижите за текстилните подови настилки у дома.

Ефективни методи за поддръжка на вашите килими и мокети

Един от основните съвети, които можем да дадем на всяка една домакиня, е да се стреми към това да предпазва максимално своя килим от замърсявания, защото най-добрият начин за почистване е точно това.

Ако поддържате редовна хигиена в своя дом, то експлоатационния живот на вашия килим навярно ще се удължи с още няколко години. Редовно пускайте прахосмукачката по него. Далеч сме от мисълта, че това ще направи чудеса, но все пак имате възможността периодично да отстранявате от него насъбралия се прах и да го освежавате.

Ако върху подовата ви настилка има няколко ужасни петна, то не мислете, че почистени веднъж, те не биха се появили отново. Напротив, съществуват и такива замърсявания, които колкото и да се грижите за тях, те пак се забелязват в един момент. Ето защо нашият съвет е да напоите кърпа с препарат, която да поставите върху замърсения участък и едва след това да приложите обичайния метод за почистване. Така осигурявате по ефективно премахване на мръсотията.

В случай, че си мислите, че сешоарът ви за коса ще изсуши петното и резултатът ще бъде впечатляваш, то длъжни сме да ви кажем, че сте в тотална заблуда.

Ако върху вашия мокет или килим са се появили влага и мухъл, то това никак не е приятно. Всички знаем, че мухълът има вредно влияние за здравето ни, затова е редно да се справим с елиминирането му колкото се може по-бързо. Използвайте такива препарати, които се препоръчват за вашия килим. Ако той е бял, използвайте препарат за бяла тъкан, в случай че е цветен – заложете на такъв за цветни материи. Никога не прекалявайте с количеството, тъй като това би могло да се окаже пагубно.

При евентуално разливане на цветни и трудни за премахване течности върху килима ви – погрижете се моментално за него. Не оставяйте петната да изсъхнат, защото по този начин рискувате да ги виждате постоянно. А какво по-неприятно от това, няколко цветни петна от кафе или вино да се натрапват пред погледа ви ежедневно?!

Не прекалявайте с препаратите, в чиито състав присъстват агресивни химикали. Те биха могли да увредят тъканта до неузнаваемост и да се наложи да подмените килима с нов такъв.

Каквито и методи и грижи да прилагате, то нашият съвет е да се доверявате поне веднъж в годината на професионална фирма, която ще ви гарантира далеч по-задоволителни резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *