Какво не трябва да складираме на тавана

таванско помещение

Таванското помещение е абсолютно нужно пространство, особено, когато имаме нужда от място, където да складираме предмети, които не са ни нужни през цялата година, а просто в определени случаи.

То е и онова магическо място, където много деца обичат да си играят, тренирайки въображението си по неповторим начин.

Тенденцията по складиране на различни предмети в таванското помещение обаче има нужда от известно количество контрол количествен и качествен.таванско помещение

Какво имаме предвид? Това, че на практика не всичко, което решим може да бъде поставяно в тавана. Най-малкото защото не всички вещи са абсолютно безопасни, бивайки складирани на това място.

Тук ще поговорим за нещата, които крият известна опасност, ако биват складирани в таванското помещение.

Текстил и друг тип деликатни материи

Представете си любимите дрехи, които вече не са ви по мярка, но все пак искате да им дадете още един шанс за следващия сезон.

Със сигурност ще ги искате да ги запазите, складирани на някое място, където няма да ви се пречкат и в същото време да ви бъдат под ръка. Първото място, за което се досещате е таванът, но едва ли това е най-подходящото такова.

Причината да избегнете складирането на нежни материи и дрехи на тавана е, че там те са достъпни за различни вредите, като мишки и насекоми, които могат да им навредят.

Температурните промени също могат да окажат пагубен ефект върху дрехите, складирани на тавана.

Затова подберете онези дрехи от по-нежни материи, както и тези от вълна и памук и не ги складирайте в таванското помещение, където ще бъдат свежа храна за молците.

В случай, че разполагате с кожени дрехи, избягвайте да ги оставяте в тавана, тъй като дори високите температури могат да има навредят.

Бебешките дрехи и аксесоари от текстил също са сред тези елементи, които не е добре да складирате тук. Ако все пак нямате друга възможност се постарайте те да бъдат добре опаковани в специални торби за целта.

Мебели

На практика мебелите изглеждат неразрушими, имайки предвид здравите материали, от които често са направени. За съжаление обаче това не е така.

Мебелите и всички подобни елементи на декорация на дома могат да бъдат повредени, ако са складирани на неправилното място. Това важи за тях, особено в случаите, при които са направени от естествени материали, като дърво например.

Тапицираните мебели с текстил също могат да станат жертва на молци и дървояди. Ето защо тяхното място далеч не е таванът. Това важи и за всички плюшени орнаменти, килими и черги, дори и детски играчки и кукли.

Има случаи, в които някои дори предпочитат да складират матрака си на тавана. Забравете и за това, тъй като едно от най-неприятните неща при складирането на ненужни в момента предмети е, че могат да бъдат лесно забравени и подлежат на ежедневна грижа и поддръжка.

Такива предмети имат нужда от достатъчно проветливо и сухо място, както и средни температури. Изисквания, които таванското помещение рядко осигурява.

Ако все пак нямате друг избор се уверете, че таванът няма течове от покрива, които при дъжд могат да навредят на складираните там текстилни предмети и мебели.

Разтопяващи се елементи

Помислете добре кои от складираните в тавана предмети могат да бъдат разтопени от летните високи температури.

Независимо че таванът ви е сенчесто място, температурите там могат да станат доста високи, когато покривът на сградата е под влиянието на силните слънчеви лъчи през лятото.

Такива предмети, които могат да се разтопят са свещи, ленти или други елементи, произведени от восък, парафин или пластмаса.

Хартия

Забравете за складирането на хартиени предмети на тавана. Те са абсолютно лесно запалими и могат да доведат до сериозни проблеми.

Важните документи и записки нямат работа тук, тъй като са лесно податливи на атмосферните условия влага, високи температури и студ.

Ето защо опитайте да намерите място у дома си за всички документи, лицензи, договори, брачни свидетелства, паспорти, дипломи и др.

Ако все пак държите да ги складирате в тавана, погрижете се да бъдат грижливо пробрани в специални за целта кутии.

Храна

Едва ли има някой, който да складира свежа храна на тавана. Но понякога се случва там да поставим стерилизирана храна, като туршии и други продукти, запечатани в кутии.

Това не е особен проблем, тъй като тези материали са достатъчно издръжливи.

Електронна техника

От сантиментална гледна точка, на която често се поддаваме е възможно да решим да приберем на сигурно място старата ни музикална уредба, телевизор, видео апарати и друг вид електроника.

Влагата обаче се явява техен брутален враг. Ето защо е добре да помислите добре, преди да складирате тези ценни за вас предмети в таванското помещение.

Запалими предмети

Това едва ли има нужда да бъде коментирано, но все пак – забравете за това. Следващата стъпка е да помислите дали вече не сте складирали лесно запалими неща в тавана си.

Такива могат да бъдат някои почистващи препарати, химически вещества, гориво, газови бутилки и други. Причината, както казахме е, че таванът е място, където може да стане доста горещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *