Местене в нов дом – 5 неща, които да знаем предварително

местене в нов дом

Местенето в ново жилище е нещо, което повечето хора се сблъскват в един или друг момент. И тъй като човешката психология е сходна и работи по не много различен начин, тогава се оказва, че повечето местещи се изпитват подобни терзания и срещат сходни проблеми.

За да ви помогнем в това отношение, ние сме ви подготвили няколко важни момента, които са доста често срещани като ситуации.

Ако се случи и вие да се местите скоро в нов дом, тогава можете да прескочите най-големите капани на местенето и да направите всичко много по-бързо и лесно.

местене в нов дом

Пет ценни съвета, които ще ви помогнат

Ето и петте съвета, които ще ви помогнат в местенето. Най-малкото, ще можете да се преборите със самите себе си и да станете малко по-решителни.

Това от своя страна никак не е малко, защото именно решителността е това, което много често ни липсва при местене на ново място.

Винаги ще има довършителна работа

Обикновено при смяна на жилище хората, които най-бавно организират своето преместване са онези, които спадат към перфекционистите.

Причината е, че те винаги се опитват да изпипат всичко в най-малки детайли. Това прави преместването много трудно и може да го забави с дни и дори със седмици.

Истината е в това, че докато не заживеете на новото място, вашият апартамент никога няма да добие напълно завършен вид.

Причината е там, че много важни, макар и малки, подоробности могат да бъдат доизкусурени само когато вече живеете на съответното място и имате вътрешен поглед върху нещата.

Огледайте дома си по изградена система

За да не пропуснете нищо при преместването, препоръчително е да заделите известно време, в което да огледате собствения си дом по система.

Това означава да преценявате наред и да заделяте всичко, което е важно и което ще искате да вземете. Ако например имате 3 стаи, започнете с една и карайте шкаф по шкаф. Опитайте се да не пропускате нищо.

По този начин пак можете да вземете грешно решение и да оставите у дома си нещо, което всъщност би ви било необходимо на новото място, но все пак това ще е резултат на грешна преценка, а не на пропуск от недоглеждане.

Не взимайте неща, които не сте ползвали скоро

Премествайки се в нов дом не е нужно да изпопренесете всичко от старото си жилище. Имайте предвид, че много от нещата няма да използвате там, така както не ги използвате и на мястото, на което все още живеете.

Ако искате да обновите част от покъщнината, преместването в нов дом е идеалния момент за целта.

Добър срок за да прецените дали нещо ще ви върши работа или не е една година. Ако за последните 365 дни не сте използвали нещо, тогава каква е вероятността да го използвате и през следващите 365 дни? Очевидно много малка.

Непотребните вещи не е нужно да изхвърляте на боклука. Вместо това бихте могли просто да се заемете да разпродадете ненужните си вещи на ниска цена.

Ако вземете по някой лев от всичко ненужно, което само заема място в дома ви, тогава ще можете да си купите със спестеното нещо ново, от което се нуждаете в момента.

Правете сами това, което можете

Освен ако не разполагате с неограничени средства, би било добре да се опитате да направите сами колкото се може повече неща.

Като цяло услугите свързани с пренос на мебели са изключително скъпи, независимо дали става дума за превоз или носене или и за двете.

На практика, пренасянето с превозно средство и носенето на един хладилник например, може да ви струва толкова, колкото и покупката на един нов уред, който ще ви бъде доставен безплатно до входната врата.

Подобно е положението и с боядисването, за което добрите специалисти искат по няколко стотин лева за да вкарат едно по-голямо помещение в приличен вид.

В същото време, това е нещо, което можете да направите и сами, без да има проблем с това, че тук-там ще има някоя и друга черта или пък, че цветът няма да е толкова плътен, колкото ви се иска да е.

Не търсете съвършенство в цветовете

Много хора попадат в капана на хармонията, защото искат да направят дома си да изглежда стилен и всичко да е в тон.

Това обаче на практика не е напълно възможно, защото ако се стремим всичко да си подхожда ще се окажем в ситуацията да избираме твърде скъпи и неизгодни мебели.

Освен това, твърде възможно е да попаднем в ситуацията да направим дома си безинтересен и еднообразен, защото едноцветието не винаги означава, че предметите са в тон един с друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *