Мивка за баня от изкуствен камък – предимства и недостатъци

Строеж - мивка, изкуствен камък, суровина

Важен елемент на всяка баня, това разбира се е мивката. Тя може да бъде направена не само от фаянс, майолика и метал, но дори от стъкло и дърво.

А какво да кажем за каменната мивка, например, от изкуствен камък? Това е много добър вариант, който има повече плюсове, отколкото минуси. Много предпочитат този вид мивки, и сега ще узнаете защо.

Предимства

Санитарните прибори от изкуствен камък се отнасят към продуктите на съвременните технологии.

Предимствата на тези популярни към ден днешен изделия, са:

  • Устойчивост на изтриване и на удари;
  • Дълготрайност;
  • Термоустойчивост;
  • Устойчивост на влага;
  • Хигиеничност;
  • Липса на шевове;
  • Лесни за поддържане;
  • Необичайни форми;
  • Богат избор на разцветки;
  • Добра алтернатива на натуралния камък като цена и тегло;

Недостатъци

Въпреки предимствата на тези мивки, някои все пак не отговарят на горепосочените изисквания.

Изделия от акрилов камък, особено гланцираните, лесно се драскат. В тази връзка се препоръчва избор на светли и нееднородни тонове, за да не бият на очи уврежданията, ако все пак се появят.

Производителите уверяват, че тази неприятност без особена трудност се реставрира на място. Но не всички желае да губи допълнително и време и пари за това.

Умивалниците от агломерат са по-здрави, но заради ниска плътност на материала има вероятност от деформация във вид на микропукнатини, които веднага могат да бъдат забелязани.

Но впоследствие ще послужат като основна причина за образуване на голяма пукнатина, или за шупла.

Също следва да се отбележи, че ако повърхността на агломерирания камък е гланцирана, то по-добре да не се използват абразивни почистващи средства, за да остане външният вид на изделието нов.

Общият недостатък на всички видове мивки от изкуствен камък – това е съдържание на немалко количество химически елементи, които се използват при производство.

Но производителите твърдят, че все пак не са толкова вредни, колкото се твърди, затова изборът остава на купувачите. Ако ви притеснява това, погледнете мивките от изкуствен камък.

Видове материали

В състава на изкуствения камък влизат разнообразни натурални и синтетични компоненти. Получената от тях смес се подлага на термична и механична обработка, в резултат на което се образува този материал от различен тип.

Но с на практика еднакви характеристики. Еднороден е, повърхността се получава идеална, което осигурява хигиеничност и водоотблъскващи свойства.

Разграничават се следните видове изкуствен камък

Композитен

Материалът е доста разнообразен – много производители имат своя фирмена рецепта за суровина. Най-известният по състав композит се изготвя от гранит или мрамор със синтетични свързващи елементи.

Този камък няма шевове, лесно се поддържа, тъй като не поема вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.