Най-добрата грижа за килимите е избора на правилната фирма

Пране на килими с машина

С наближаването на топлите и приятни пролетни месеци от годината, всяка една домакиня знае, че е дошло ред на това да почисти обстойно своя дом. Това е времето, в което масово се извършват ремонтни дейности.

Всички ние, които в домовете си имаме една от най-разпространените постелки, а именно килимът, започваме сериозно да се замисляме къде точно да извършим неговото почистване. Ако ли пък съвсем скоро сте се сдобили с такава вещ, то нашият съвет към вас, е да не прекалявате с изтупването или обирането на прах с прахосмукачка.

Един от най-ефективните методи за почистването му се осъществява, благодарение на четките с мек косъм. Те предпазват тъканите от износване и паралелно с това, обират всякакви замърсявания, натрупали се по повърхността му, било то косми, влакна, отпадъци от храна или друго.

Как се извършва поддръжката на килимите у дома

Някой домакини са на мнение, че поддръжката на килима се изразява единствено с това да бъде изтупван редовно. Но как точно да процедирате.

Не на всеки ваш съсед би му било приятно на пода на терасата да се събират прах и мръсотия, за чието отстраняване те самите трябва да се погрижат. Ето защо този метод не е един от най-рентабилните.

Затова и по-добре би било ако за килима ви се грижите с прахосмукачка или с четка, както споменахме по-рано в текста. Ако смятате, че замърсяванията са далеч по-упорити, то с помощта на вода и сапун, или специализиран препарат за изпиране на килими, можете да го изперете, така както е постлан върху пода. Времето навън е топло и бъдете сигурни, че те ще изсъхнат за сравнително кратко време.

Друг метод, с който можете да си служите при почистването на килимите у дома, е като използвате оцетен разтвор и кърпа, която да напоявате в него. Така резултатите ще бъдат на лице малко след като сте осъществили самото освежаване.

Ако сте шофьор и разполагате с лично превозно средство, то можете сами да извозите килима до някоя автомивка, където да се погрижат за него. Ако ли пък не управлявате автомобил, то навярно имате поне един приятел, готов да ви се притече на помощ.

Е, няма как да не споменем и онзи метод за почистване на килими, за който всеки се сеща с усмивка. Занесен на село при баба, всеки знае, че милата и грижовна дама ще се погрижи подобаващо за вашата постелка.

Вариантът, който в никакъв случай не ви препоръчваме е да занесете килима на някоя река и да го изперете там. Последиците от това не са никак приятни. Замърсяването на чистата и бистра вода е едно от нещата, за които препоръчваме ви да се въздържате.

Съществува и друг метод, служещ за освежаване на килимите през зимата. Лятото и пролетта не са единствените периоди от годината, през които да се грижите за поддръжката на хигиената в дома си. Можете да поставите подовата настилка върху снега с лицевата част към него и след това с помощта на четка да отстраните нечистотиите.

Разбира се, вариантите за почистване на подовите настилки никак не са малко. Дори напротив, пред вас са поставени десетки вариации, сред които да избирате. Ако сте от онези забързани и вечно ангажирани граждани, то ние ви съветваме да се доверите на фирма, занимаваща се с изпиране на килими.

Резултатът ще бъде блестящ и вие няма да ангажирате и малкото ви свободно време, предназначено за почивка. Доверете се на реномирани и доказали се професионалисти, които знаят кое е най-добро за меките и пухкави постелки у дома ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.