Отопление с електрически котел – предимства и недостатъци

Строеж - електрически котел, отопление, предимства

Какви са предимства и недостатъците на електрическите котли за отопление? През последните години на този пазар са представени електрически котли от няколко основни типа – с нагревател, електродни и индукционни.

Всеки от тях лесно се справя със своята задача – осигурява топлина на жилището чрез преобразуване на електричеството.

Какви са предимствата и недостатъците на този метод на отопление?

За начало трябва внимателно да разгледаме следните положителни страни:

  • Цена на котела и неговото поставяне;
  • Удобство при експлоатация;
  • Комфорт от използване;
  • Екологичност и безопасност на приложение;
  • Ако говорим за цената на покупката и поставянето на електрическия котел, то сумарните разходи в този случай ще се окажат по-ниски;

Самият котел заедно с поставянето е значително по-евтин, отколкото покупката и поставянето на оборудване за газово отопление, или на течно и твърдо гориво.

Първо, включването на дома към газопровода се съпровожда с получаване на разрешение и съпътстващи за това разходи. И невинаги има техническа възможност за присъединяване.

В случая с електрическия котел всичко е доста по-просто, тъй като специално разрешение не е необходимо, и проблемът с отстраняване на дима не се налага да се решава.

Освен това не трябва постоянно да се доста гориво, електричеството постъпва в дома по стандартната електрическа мрежа. Забележителното е, че електрическият коктейл има КПД, което се равнява приблизително на 100%.

Електрическият коктейл е със сравнително малки размери, и дори ако е необходимо да осигурява значителна площ, то за поставянето на самия котел съвсем не е необходима отделна котелна, както това се случва с котлите на течно и твърдо гориво.

Особено удобно е в тази посока използването на електрически котли за отопление именно на домове, в които съвсем не е удобно да се отделя специално място в помещението за поставяне.

В домовете, където работи електрически котел, много удобно се регулира температурата на въздуха, което прави този тип отопление максимално комфортно за хората. Управлението се осъществява посредством удобни бутони, позволяващи бързо и точно задаване на подходяща температура.

Има възможност за включване на допълнителни датчици, и така се автоматизира както подгряването на подовото отопление, така и степента на нагряване на въздуха в помещението.

Безшумно работещият електрически котел лесно осигурява правилния микроклимат на жилището на всяко друго помещение както през деня, така и през нощта.

Недостатъци

Нека да обърнем внимание на някои минуси, които така или иначе, стават ясни на потребителя още при избора на начин на отопление:

  • Разходи за електричество;
  • Свързване към електрическата мрежа;
  • Необходимост от подсилване на електрическите проводници;
  • Възможни проблеми с нагревателните елементи;
  • Евентуално спиране на електричеството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *