Плочки за кухнята – 4 причини да ги сложим

плочки за кухнята

Някога замисляли ли сте се защо в повечето домове кухнята е покрита с теракота? Ако не сте, то поне сте забелязали тази подробност, защото това не е нещо, което ще видите само на едно или две места.

Кое кара хората да сложат плочки в кухнята

Има няколко основни причини, които правят теракота идеален за поставяне в кухнята и го нареждат едни гърди пред всички други възможни варианти за подови настилки. Кои са те всъщност, предстои да видим в следващите редове.

плочки за кухнята

1. Защото не поемат миризми

За да изберем най-удачните плочки за кухнята е важно да обърнем внимание най-вече на размера и цветът за да могат те да бъдат подходящи за нашия интериор.

Една от водещите причини за да ги изберем е, че те не са предразположени към поемане на миризми.

Дори и да готвите всеки ден, достатъчно е да ги почистите с препарат и гъба, след което няма да има и бегъл помен от миризма на храна.

Причината е в тяхната материя, която не позволява да се задържа каквото и да било по повърхността им. Само с едно движение те ще са толкова чисти, колкото са били в деня, в който са поставени;

2. Защото не поемат течности

В кухнята често се разливат различни течности. Това може да е вода, но може да е и чаша лепкав сок или боядисващо вино например.

Там където се приготвя храна винаги има подобни рискове, пък било то и да се случват сравнително рядко.

Това е една от водещите причини, които правят други материали, като например дървото, не особено подходящи за поставяне в кухнята. Теракотът е сред малкото решения, които са наистина 100% устойчиви на вода;

3. Защото не поема мазнини

В кухнята винаги съществува вероятност да се появят мазни петна по различните повърхности.

Това е резултат от естествените функции и роля на това помещение, което е предназначено главно за готвене и поддържане нормалния живот на домакинството.

Понякога се случва от тигана да пръсне мазнина или ние неволно да накапем по пода докато готвим. Това лесно би могло да остави перманентни следи върху повърхността на дървото, докато при плочките това няма как да се случи;

4. Защото са най-хигиенични

Приема се, че кухнята трябва да бъде най-чистото помещение в дома, именно защото там се приготвя храната. По тази причина плочките са най-желания избор и намират най-голямо приложение.

Тяхната повърхност е много лесна за обработка, което несъмнено е огромен плюс.

Една от основните причини да изберем плочки за кухнята вместо някоя друга настилка е това че те не събират и не задържат прах, а гладката им повърхност позволява много лесно да се унищожат микробите, които евентуално биха могли да се навъдят по пода;

За да живеем по-лесно

Специалисти в областта на интериорния дизайн съветват винаги да си задаваме въпроса дали даден вариант ще ни е удобен.

Действително, много хора поставят дюшемета и паркети в кухнята, но това не е най-удачният вариант.

Дори и да е възможно, това е безумно трудно, особено когато по невнимание разсипем или разлеем нещо. Ето защо те припомнят – винаги се водете от усещането за удобство и функционалност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *