Плот за баня – особености и критерий за избор

Строеж - особености, избор, правила

Новостите в обзавеждането за баня ни позволяват да направим помещението по-функционално и комфортно.

Много изгодно и модерно решение е поставянето на плот под мивката, който ще бъде важен елемент на интериора и отлично място за съхранение.

Освен това на него могат да се разположат множество предмети, без които е трудно да се мине в помещението на банята. Под плота може да се сложи пералня или рафтове, за да се направи пространството  по-ергономично и удобно.

Критерий за избор, когато започва разговор за плотове, веднага възниква асоциация за кухня, но в последно време плотът под мивката придобива заслужена популярност.

Основното предназначение на мивката е обединяването на няколко елемента. Например, плотът може да съедини в един модул 2 плота или да обедини мивка и шкафове.

В банята здравината на плота не е толкова важен фактор, колкото при избор на кухненски плот, който трябва да бъде устойчив на удари и да издържа на колосално натоварване. В тази връзка при изработването могат да се използват най-различни материали.

При избор на мивка следва да се обърне внимание на следните критерии:

  • Висока устойчивост на повишената влажност в помещението;
  • Липса на реакция на въздействие на резките колебания на температурния режим;
  • Минимално предразположение към поява на плесени и гъбички;
  • Простота и непретенциозност при обслужване;

Материали

При производството на плотове се използват различни материали. На голяма популярност се радват плотовете от естествен камък, най-често мрамор или гранит.

Скъпите плотове се произвеждат от оникс и травертин. Не по-малко търсени са мивките от дърво, МДФ, стъкло и изкуствен камък.

Плотове могат да се правят самостоятелно, от водоустойчив гипсокартон и да се облицоват с мозайка: керамична или стъклена.

А нека разгледаме всеки материал по отделно.

Натурален камък, мрамор

Най-здравият материал за създаване на плотове, тъй като е устойчив на всякакви увреждания. Мраморът или гранитът могат да бъдат матови или гланцови.

Сред предимствата могат да се отнесат великолепен външен вид, отлична устойчивост на удари, издръжливост на износване. Сред недостатъците са високата цена, огромното тегло на материала и много трудният монтаж на конструкцията.

Изкуствен камък

Притежава на практика всички предимства на естествения камък, но по външен вид е достатъчно лесно да се различи.

При производство се използва мраморни, гранитни или кварцови елементи, които се съединяват с акрил или със смоли.

Използването на композитни материали позволява създаване на много здрави и красиви плотове с различни форми и размери.

Не по-малко важно тяхно предимство е възможността за поръчка на излят плот заедно с мивката и съответно да се избегнат ненужни шевове.

Основно предимство на плотовете от изкуствен камък е достъпната цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *