Подово отопление под теракот – как да изберем

Строеж - подово отопление, избор, избор

Днес подовото отопление съвсем не е рядкост. Но ако за първи път ви се налага да правите такова ще се интересувате какви са неговите видове и методи за поставяне.

Видове много специалисти твърдят, че за под без отопление не е подходящ теракот, като се мотивират, че винаги подът ще бъде студен. Ако пък поставите подово отопление нека разгледаме неговите разновидности.

Кабелен

Често електрическата система за отопление се използва като допълнение на основната система на отопление. Напълно логично е в този случай нагряващият елемент е кабел, който се нагрява и отдава топлинна енергия.

Полага се под бетонна замазка, върху която се поставят плочките. Основно предимство на кабелната система е бързият монтаж и бързо нагряване на подовото покритие.

Инфрачервен

Роля на нагревателен елемент в този случай играе тънък изолационен полимерен слой, който включва няколко модула, всеки от които се състои от множество ленти. Последните непосредствено загряват пода, благодарение на подаването на електроенергия.

Предимство на инфрачервеният под е достатъчната тънкост и съответно изразходва малко количество енергия. Освен това може да се полага под всякакви подови покрития. Например, под плочките на дървен под.

Воден

Принципът на работа на това отопление е доста просто – под плочките се полагат метални тръби, в които тече гореща вода. Тръбите могат да бъдат свързани към централната или автономна система на отопление.

Цената на полагане и експлоатация на този под е една от най-ниските, в което се състои и неговото основно предимство. За съжаление, тази система не може да се полага в много многоетажни стари жилища, тъй като не могат да издържат на такова натоварване.

Прътовиден

Този вид подово отопление е сходно с инфрачервеното, но в този случай за нагревателен елемент служи не специалният слой, а специални пръти. Тази система се появява неотдавна, но вече успява да докаже своята ефективност, икономичност и надеждност.

Самите пръти са изготвени от композитен материал, в състава на който се съдържа композит и сребро. Те са съединени помежду си със специални шини, по които тече ток.

Прътовидното подово отопление е устойчиво на агресивните въздействия на околната среда и може да служи не само за спомагателна, но и за основна система на отопление.

Комплект с терморегулатор

Терморегулаторът играе основна роля при експлоатацията на подово отопление. Отговаря за нормалното му функциониране и дава възможност за спестяване от сметките за електроенергия.

Тоест можем да включваме и изключваме подовото отопление, когато е необходимо.

Когато избираме терморегулатор, е необходимо да обърнем внимание на неговата максимална мощност. Ако площта на пода на банята е голяма, трябва да се предвиди мощност от не по-малко от 3000 вата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *