Предимства и недостатъци на алуминиевата и дървената дограма

Разлики между алуминиева и дървена дограма

Ако сте попаднали в ситуация, в която се колебаете какво решение да вземете по отношение на избора на дограма – дървена или алуминиева, то смятаме, че тази статия би могла много да ви помогне.

В текста по-долу ще се опитаме да посочим едни от най-изразените предимства и недостатъци на двата най-разпространени видове прозорци.

Преди да се впуснем към каквито и да било разяснения, то нека споменем, че тези два катерила са крайно различни сами по себе си, затова трудно можем да ги сравняваме помежду им. Ето защо ще започнем с дървените прозорци и какви са техните плюсове и минуси.

Плюсове и минуси на дървената дограма

Дървото е природен материал и това със сигурност е достатъчно ясна предпоставка за редицата положителни свойства, които притежава. На първо място нека споменем, че този материал десетилетия наред се е използвал при изработката на прозорците на огромни цехове, жилищни сгради и търговски центрове. Той е наистина с високо качество и тук няма две мнения по въпроса.

Друго положително качество на дървото е, че е дишащ материал, за разлика от своя съперник пластмасата. Като резултат на това дървените прозорци позволяват нахлуването на чист въздух в помещенията, което е изключително благоприятно за човешкото здраве.

Сред недостатъците можем да посочим високата му цена. Ако до преди няколко години хората и не посмяваха да помислят върху решението си да закупят дървени дограми, поради високата стойност на продукта, то днес са в готовност да заплатят високата цена, убеждавайки се, че инвестицията им ще се възвърне многократно напред във времето.

Друг недостатък на дървото е това, че в България не съществуват кой знае колко фирми, които произвеждат прозорци от наистина висок клас дървен материал. Когато закупувате този продукт, то задължително поискайте търговецът да ви предостави сертификат за качество. Така няма да се чувствате измамени и ще имате някакъв вид гаранция.

Плюсове и минуси на алуминиевата дограма

Пластмасата е широк разпространен материал и всички ние сме виждали стотици, а дори  и хиляди прозорци, произведени от алуминий. Може би не всеки от нас обаче знае, че при производството на този вид дограми се използват стабилизатори, които са на базата на олово. Това всъщност е един от най-вредните елементи, който е в състояние да причини сериозни здравословни проблеми.

Друг недостатък на пластмасовите прозорци е това, че те не позволяват в помещението да нахлува чист въздух. Паралелно с това можем да открием и едно от предимствата, а именно защита от всякакви неприятни шумове. Като плюс за пластмасовите изобретения можем още да споменем тяхната достъпна цена, която е по джоба на почти всеки от нас.

Без значение какво ще бъде решението ви, то важно е добре да обмислите и двата варианта предварително и да прецените сами за себе си кой модел дограма отговаря най-точно на търсенето ви. Надяваме се да сме ви били полезни и с наша помощ да направите разумен избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *