Предимствата и недостатъците на ламинирания паркет

ламиниран паркет

Все повече се наблюдава тенденцията ламинираните паркети да изместят масивните дървени такива. Причини за това има много, макар че на фона на предимствата се наблюдават и някои недостатъци.

Какви са плюсовете и минусите на ламинатите, нека видим в следващите редове.

Положителни страни на ламинирания паркет

След като ламинирания паркет постепенно завоюва все повече позиции на пазара и успява ден след ден да се похвали с все повече последователи, вероятно в него има не едно или две хубави неща. На следващите редове ще кажем по нещо за всички негови предимства.

ламиниран паркет

Красив външен вид

Ламинатът може да се похвали с много добър външен вид. Той често предлага дизайн, за какъвто масивните паркети не могат и да си мечтаят.

Освен това, много често ламинирания паркет имитира изключително скъпи и редки видове дърво, каквито на практика никога няма да сте в състояние да поставите в дома си.

Махагон, бреза или нещо дори още по-нестандартно, ламинатът може да допълни всеки един домашен интериор, без значение как изглежда той.

Ниски цени

Несъмнено един много важен фактор, който кара голяма част от хората да се спрат на ламинат е това, че цената му е в пъти по-добра.

За сумата от 200 – 300 лева с лекота можете да решите проблема с подовата настилка на една гарсониера например.

Ниската стойност на ламинираните настилки ги прави предпочитани за масовия потребител, но едновременно с това има и луксозни разновидности, които се предлагат на доста високи цени.

Лесни за почистванe

Ламинатът е по-лесен за почистване от паркета. Достатъчно е да купите опаковка специален препарат и съвсем леко да навлажните един парцал.

Резултатът ще дойде незабавно и при това ще е лесно постижим. За разлика от ламинираните настилки, обикновените паркети се почистват много трудно. Те поемат дост влага, докато ламината не се влияе толкова много от влагата.

Не изисква циклене

Паркетните подови настилки изискват циклене на всеки няколко години. Ако процедурата бъде прескочена, паркетите потъмняват и загубват добрия външен вид.

Те лесно започват да изглеждат загнили и твърде замърсени, което просто ги прави неестетични.

От своя страна, ламинатите не могат и няма как да се циклят. Това е невъзможно, тъй като външният им вид е просто изображение. Те може и да се издраскат с времето, но за това пък няма да потъмнеят и да заизглеждат стари.

Можете да си ги поставите сами

Тъй като ламинираният паркет е създаден така, че да се монтира много лесно, вероятността да се справите успешно с инсталирането му съвсем сами е много голяма.

От своя страна, масивният паркет се поставя доста трудно и трябва задължително към стойността му да калкулирате и труда на майстора, който ще го поставя.

Не завъжда буболечки

Ламинираният паркет не позволява в него да се навъдят мравки и други дребни буболечки, което за съжаление не може да се каже за масивния паркет.

В последния доста често се загнездват инсекти, които в последствие е почти невъзможно да бъдат успешно изгонени от там.

Отрицателни страни на ламинирания паркет

Ламинатите може да имат доста положителни страни, но за съжаление имат и някои очевидни недостатъци, които няма как да бъдат подминати просто така.

Друг е въпросът дали тези недостатъци имат голямо значение за вас или не, можете да помислите сами и да си отговорите на този въпрос. Това ще ви помогне по-лесно да взимате решение.

Лесно се издраскват

Ламинираните паркети се издраскват сравнително лесно. Това може да стане при местене на мебели, от абразивното действие на камъчета и песъчинки по подметките на обувките, при неволно изтърване на твърд предмет на пода и много други.

Тъй като при ламинирания паркет красивата повърхност представлява просто една красива картинка под ламиниран слой, тази неустойчивост е лесно обяснима.

Имат кратък живот

Ако за вас добрия външен вид на подовата настилка е от значение, тогава може би ще трябва след около 10 – 15 години да подмените стария ламиниран паркет с нов.

Той може и да става все още за ползване и да върши чудесна работа, но със сигурност може да изглежда доста различно от това, което първоначално сте купили.

Не е масивно дърво

Разбира се, за разлика от дюшеметата и класическите паркети, ламинатът не е масивно парче дърва, а просто силно пресовани и слепени дървени стърготини, които образуват заедно една много удобна за ползване дървена плоскост.

Именно и по тази причина се налага поставянето на картинка под ламинирания повърхностен слой.

Вдига шум при ходене и изтърване на предмети

Когато вървите по ламиниран паркет често се чува едно кънтене, което може да бъде много изнервящо ако в стаята е тихо.

То е много ясно и силно когато вървите с по-твърди обувки, но лошото е, че се чува много отчетливо включително и когато вървите боси или с меки обувки и чехли.

Подобно е положението и ако изпуснете на пода дори съвсем малък предмет. Ако изтървете малко болтче, ключ, химикал или лъжица за кафе, тогава можете да останете много изненадани колко силно е в състояние да изкънти подовата настилка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *