Възходящ душ – лечебно въздействие на организма

Строеж - душ, възходящ, перинеум

Оздравяването с помощта на водни процедури е доста популярно в наши дни. Ползата от хидротерапията е установено още в периода на античността, когато са смятали водата за живителна и целебна.

Лечение, рехабилитация и профилактика на заболявания с помощта на вода са толкова популярни, благодарение на своята достъпност и простота.

Една от най-любимите на повечето от нас видове хидротерапия е душът. Същността на това водолечение е въздействие на тялото със струи вода, налягане и температура, които варират.

Душът в качество на вид хидротерапия е циркулярен, дъждовен, шотландски, Шарко и други.

В настоящата статия ще се спрем на вариантът – възходящ душ, като научим за неговите особености, действие върху тялото, показанията за този вид душ, а също и възможностите в домашни условия.

Лечебно въздействие върху организма

За разлика от хидротерапията с душ Виши, контрастен душ и подобни, курсът сеанси възходящ душ се използват не за разкрасяване, а за медицински цели.

Назначава се за лечение, профилактика и възстановяване след заболявания, с които се занимава гинекологията и урологията. Тази процедура може да се назначи във всяка възраст.

Най-често при деца, които чрез насочване на водната струя към перинеума може да се лекува нощно напикаване, а за по-възрастни хора се назначават за лечение на радикулит.

Редовните сеанси на този душ ускоряват заздравяването при възпаления на таза.

Доколкото основната процедура е масажно въздействие със струя вода под налягане, то сеансите подобряват кръвообращението и укрепват мускулите на тази област.

Възходящият душ представлява един от вариантите на местен лечебен душ. Наричат го също перинеумен, тъй като негова особеност е насочване на водната струя към перинеума.

Описание на процедурата

Сяда се на специални седалки с отвори, като струя вода с определена температура – 15-40 градуса, и определено налягане – 1-4 атмосфери, се насочва към тялото отдолу. Това обуславя названието на душа – възходящ.

Този тип душ въздейства на органите на таза, затова най-често се назначава в следните практики:

  • Проктологична;
  • Гинекологична;
  • Урологична;

Приложението на този душ вследствие на масажиращия ефект на водата подобрява кръвоснабдяването в областта на таза и спомага за по-бързо справяне с възпалителни процеси.

Изменението на налягането в границите до 4 атмосфери, а също и температурен режим от 25 до 40 градуса, по различно въздейства.

Ако температурата на водата е +25 +36 градуса, то действието на възходящия душ ще бъде тонизиращо. При възпалителни заболявания е препоръчителна по-висока температура, затова водата се нагрява до +37+40 градуса.

Устройство

Възходящият душ е представен от специална табуретка, която е с пръстеновидна седалка. В нея има специален масажен пулверизатор, снабден с регулация на ъгъла на наклона на разпиляване на вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *